Zeven marktpartijen hebben zich bij gemeente Heerhugowaard gemeld met plannen voor woningbouw, werken en voorzieningen op een gelijk aantal locaties in Heerhugowaard. In zes gevallen gaat het om hergebruik over vervanging van een bedrijfspand, het zevende betreft het grasveld aan de Abe Bonnemaweg, waar ooit het ziekenhuis zou komen. Het zijn allemaal initiatieven die volgens de plannenmakers binnen vijf jaar kunnen worden gerealiseerd.
Monique Stam, wethouder Wonen en Duurzaamheid, ziet grote kansen in de plannen: "Natuurlijk reageren ontwikkelaars met hun plannen op de grote krapte in de woningmarkt. Tegelijkertijd hebben pandeigenaren in het kader van de energietransitie een concrete opgave: vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet een pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden."
De duurzaamheidseis leidt tot kansen voor transformatie of sloop/nieuwbouw van verouderde incourante panden en komt dan ook in het Waardse Bouwbesluit te staan. De wethouder is blij dat Heerhugowaard nu woningbouwplannen heeft die vanuit ontwikkelaars zelf komen. "Veel gemeenten maken zelf plannen voor wat ze willen en moeten dan afwachten of de markt daar op in wil gaan. Bij ons is het gelukkig net andersom. En ook allemaal in een straal van 1.200 meter van ons NS-station. De plannen moeten nog wel verder worden onderbouwd er moet met omwonenden worden overlegd en uiteindelijk heeft de raad het laatste woord, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken."
De zeven locaties zijn Industriestraat 2, 2a en 2c, Stationsweg 111 en 115, Handelsstraat 1, Dudokweg 45, Deimoslaan 1-5, Hectorlaan 17-19 en het grasveld aan de Abe Bonnemaweg.
Begin mei liet de gemeente weten de woningbouw flink op te willen schroeven om het schreeuwende woningtekort aan te pakken. Voor de komende jaren staat de bouw van 3.600 woningen gepland, maar er wordt gekeken over daar nog eens 5.000 bij kunnen komen. De zeven plannen zijn een mooie stap in die richting.