Tijdens de coalitiebesprekingen was het al een speerpunt; meer ruimte geven aan experimenten en alternatieve woonvormen. De Tiny Houses aan de Helderseweg in Alkmaar is daar een goed voorbeeld van. Volgens GroenLinks Alkmaar is er voldoende animo voor deze woonvorm en vraagt de partij donderdag de raad om minstens een tweede (semi)permanente locatie binnen de gemeentegrenzen te zoeken.
De raad is op zoek naar oplossingen om meer beweging in woningmarkt te krijgen. Iedere partij heeft dat hoog op de agenda staan. "We maken nu hele mooie plannen om de woningnood aan te pakken", zegt Maaike Kardinaal van GroenLinks, "maar dat lost nu concreet nog niks op. Met Tiny Houses kan je op zich natuurlijk heel snel schakelen." Hiermee doelt ze op de belangrijkste kenmerken van dit soort woningen, ze zijn compleet zelfvoorzienend en verplaatsbaar. Een aansluiting op het riool of elektra is niet nodig.
GroenLinks ziet kansen voor de stad om met Tiny Houses op korte termijn de woningnood aan te pakken. "In mijn optiek: Als jij weet dat er binnen vijf jaar nog niet gebouwd gaat worden op een bouwperceel, zet er dan wat Tiny Houses op en houdt de buurt leefbaar", zegt het raadslid. Ook denkt ze aan andere locaties, zoals in het buitengebied op bijvoorbeeld boerenerven. Ze hoopt dat het college eens met Tiny House Nederland om tafel gaat zitten. "Die hebben echt wel een aantal plekken in gedachte, ze hebben daar gewoon een beetje hulp bij nodig."
Momenteel zijn er volgens de partij 12.000 woningzoekenden in Alkmaar. Als een 18-jarige zich tegenwoordig inschrijft als woningzoekende heeft hij een wachttijd van acht jaar. "Waarom Tiny Houses niet als 'placemaker' inzetten voor woningnood? Vooral nu is de nood hoog en de cijfers nemen alleen maar toe." Kardinaal beseft goed dat het hier om een "druppel op de gloeiende plaat" gaat, maar iedere woning is er één. "Denk out of the box!"
Donderdag wordt de motie ingediend tijdens de raadsvergadering.