Nadat de eerste signalen over gebrekkige Jeugdzorg Plus bij Horizon spraken meerdere advocaten hun ernstige zorgen uit. De ’bovenregionale kerngroep Jeugdzorg Plus’-raadsleden lieten vervolgens namens de achttien betrokken gemeenten weten dat het contract onomkeerbaar is. Horizon verdient niet de schoonheidsprijs, maar houdt zich wel aan de afspraken. Progressieve partijen uit de regio luiden samen toch de noodklok.
"Tot op heden zijn de achttien gemeenteraden enkel op de hoogte gesteld van de uitkomst van de aanbesteding en de consequenties", aldus PvdA, GroenLinks, SP en de Progressieven van de gemeenten. Ze menen dat de raden gaan over de wijze waarop gemeenten de gesloten jeugdzorg organiseren. Ze eisen via een discussienotitie dat de raden een open debat voeren over de randvoorwaarden, kaders voor de samenwerkingsrelatie en de financiering.
"Dat er iets moest veranderen in de (gesloten) jeugdzorg staat als een paal boven water", vinden de progressieven. "Het afgelopen halfjaar is er veel onrust ontstaan door de veranderingen in de Jeugdzorg Plus. Het is niet voor niets dat wetenschappers, advocaten, Kamerleden en de minister de ontwikkelingen in (gesloten) jeugdzorg op de voet volgen."
Horizon stelde dat klachten deels te maken hadden met de vele aandacht die het kreeg en onwennigheid rond innovatie. De progressieve partijen zijn voorstander van innovatie, maar willen waken voor onmogelijke opdrachten en hindernissen vanuit gemeentelijk ‘wensdenken’. Ze vinden dat innovatie integraal vanuit het netwerk van ketenpartners moet komen.
In de ogen van de fracties van de PvdA, GroenLinks, SP en de Progressieven heeft de aanbesteding niet geleid tot het samen innoveren en veranderen. "Sterker nog, de gemeenten hebben gekozen om via de aanbesteding innovatie af te dwingen en dit financieel te sturen. Dat is een ongelukkig concept." Ook zijn de fracties van mening dat langdurige samenwerking van onschatbare waarde is en er dus niet van aanbieder gewisseld had moeten worden. En daarbij moet geen blanco cheque versterkt worden. "Een subsidierelatie of een duurzame samenwerkingsrelatie zoals bij gemeenschappelijke regelingen liggen dan meer voor de hand." (foto: Google)