Reclame


Het project De Vier Vierkanten, onder Alkmaarders beter bekend als 'het Indianendorp' in Alkmaar-Noord, blijft een bijzonder staaltje architectuur dat na 40 jaar nog helemaal van deze tijd is. Architect Marcel Barzilay en stedenbouwkundig ontwerper Ruben Ferwerda geven woensdag 15 mei een lezing over de bijzondere huizen.

Houtskeletbouw is weer 'hot'. Zelfs de rijksbouwmeester bepleit in zijn visie 'Panorama Nederland' dat de helft van alle woningen in hout wordt gebouwd. In houtbouw, met herplant, wordt namelijk CO2 opgeslagen in plaats van dat het vrijkomt. Als dit gerealiseerd kan worden met hout uit de Nederlandse productiebossen, zou de helft van de klimaatdoelen van Parijs gehaald moeten worden.

Eind jaren ’70 werd er voor het eerst geprobeerd om houtbouw in Nederland te introduceren. In Alkmaar-Noord werd het experimentele plan De Vier Vierkanten van architect Abe Bonnema gerealiseerd, als winnaar van een prijsvraag. Het was één van de eerste grotere plannen in houtbouw en een mogelijke blik op de toekomst.

Nu 40 jaar later onderzoeken Barzilay en Ferwerda het plan in het kader van breder onderzoek naar de Experimentele Woningbouw uit de jaren ’70. Zoals het project De Vier Vierkanten laat zien, zijn de thema’s van de experimenten van toen nu weer actueel.

De lezing wordt georganiseerd door de Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) en vindt plaats in de Pleinzaal van Theater De Vest. De lezing begint om 20:00 uur, kost 5 euro en 3 euro voor vrienden van AIA. Kijk voor meer informatie op AIA-alkmaar.nl. (foto: Ruben Ferwerda)
Pin It
Bekeken: 5006x
Reclame