Tijdens archeologische opgravingen bij de Kerkweg in Veenhuizen,
ter hoogte van het praalgraf Veenhuizen, is vorige week onder andere een 'jakobakannetje' gevonden. Dit is te lezen in de Heerhugowaardse Stadsnieuws van 19 februari.
Het kannetje werd gevonden in een oude waterput en komt vermoedelijk uit het begin van de 15e eeuw. Eerder werden al restanten gevonden van een kerkfundering uit de 13e eeuw, die aangeven dat er destijds al voldoende mensen in de omgeving woonden om een kerk te bouwen.
Een jakobakan is een geribde drinkkan van 20 tot 30 cm hoog uit de late middeleeuwen. Ze werden vanaf ongeveer 1350 massaal op de pottenbakkersschijf vervaardigd in Siegburg, Duitsland. Eerdere versies waren vrijwel cilindrisch, met een diameter van zo'n 10 cm en een bandvormig handvat. Later werden ze boven en onder ranker.
In de 17e eeuw werden drinkkannen gevonden tijdens het uitbaggeren van de slotgracht van Slot Teylingen in Voorhout. Jacoba van Beieren (1401-1436) leefde daar haar laatste jaren en omdat het vaatwerk ongeveer uit die tijd dateert, werden ze naar haar vernoemd.
De opgraving bij de Kerkweg in Veenhuizen wordt verricht door Vestigia in opdracht van KWS. KWS is momenteel bezig met het renoveren van de weg. (voorbeeldfoto: data.collectienederland.nl)