Het Petrus Canisius College en het Murmellius Gymnasium uit Alkmaar hebben samen met tien andere scholen de finale van de landelijke kunst- en techniekwedstrijd 'Artcadia' bereikt. In de fictieve toekomststad Artcadia wordt geïnnoveerd op het vlak van mobiliteit, water, milieu, ruimte en gebouwen. Er waren rond 400 inzendingen.
Het Petrus Canisius bereikte de finale met het project ‘Double E’. Earth Energy, ofwel Double E, dat gebruik maakt van dynamo’s tot 4 kilometer diep. Op deze diepte is de temperatuur erg hoog. Met water wordt stoom opgewekt, die via dynamo’s zorgen voor stroom. Het Murmellius houdt zich bezig met voeding in het project ‘De Groentetrap’, een soort wenteltrap om een flatgebouw waarop groente en fruit geteeld kunnen worden. Elke flat kan zelfvoorzienend zijn en zelfs een paar huishoudens in de omgeving voorzien van groente en fruit.
De winnende school bezoekt met tien leerlingen en twee docenten bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Parijs. Daar wordt een kijkje ‘achter de schermen’ genomen. De tweede prijs is een 3D-printer.
Dit jaar deden 131 scholen mee aan de voorronden, waarvan 23 Belgische, goed voor rond 400 inzendingen: schilderijen, multimedia en andere creatieve uitingen. Die werkstukken zijn door een deskundige jury beoordeeld en daaruit zijn de finalisten geselecteerd. Deze groepen werken hun projecten verder uit en geven tijdens de feestelijke finale een presentatie. Dat gebeurt woensdag 10 april in Het Evoluon Eindhoven. Tv-presentator en acteur Tim Senders is gastheer van de finale.
Artcadia wordt georganiseerd door ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis en de ideële organisatie KNHM Foundation, in samenwerking met Canon Nederland. Doel is jongeren van middelbare scholen te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia wordt voor de elfde keer gehouden. Het is een techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/vwo 2. De leerlingen bedenken samen creatieve oplossingen voor deze fictieve toekomststad.