Reclame


Ook in december is het aantal WW'ers in het HAL-gebied weer gedaald. Zowel in de gemeente Alkmaar als in Heerhugowaard was er een afname van 1,6% tegenover het landelijk gemiddelde van 1,4%. Langedijk bleef achter met een afname van 0,3%, maar hier zijn relatief minder mensen met een WW-uitkering. Met ook een goede laatste maand van 2018 is er over het hele jaar genomen een sterke daling geweest.

Over heel 2018 nam in Alkmaar het aantal WW-uitkeringen af van 1.981 naar 1.604 (-19%), met als gevolg dat hier nu nog 2,8% van de beroepsbevolking in de WW zit. Langedijk deed het iets bescheidener met een afname van 14,4% (397 naar 340 WW-ers), maar hier zit nog maar 2,3% in de WW. Heerhugowaard bleef steken op een daling met 10,4% (865 naar 775), maar ook hier is het resterende percentage wat gunstiger: 2,6%.

In heel Nederland werd over het afgelopen jaar 20,4% minder WW-uitkeringen verstrekt. Een betere score dan in het HAL-gebied, maar daar staat wel tegenover dat het landelijke percentage van de beroepsbevolking in de WW nog 2,9% is. Onze regio werd iets minder hard getroffen door de economische crisis en hoefde dus van minder ver terug te komen.

In de bouw daalde de WW het hardst, maar ook in de grote sectoren handel, industrie, het uitzendwerk en de gezondheidszorg waren bovengemiddelde dalingen te zien. Opmerkelijk is dat ook het bankwezen het goed deed, ondanks de digitalisering en reorganisatie waar eerder over bericht werd door het UWV.

Het UWV verwacht dat de dalende trend doorzet, maar minder sterk dan in 2018, omdat er nog relatief weinig mensen een uitkering ontvangen. En hieronder bevinden zich veel ouderen en laagopgeleiden die al langer in de WW zitten omdat ze moeilijk weer een (passende) baan vinden.
Pin It
Bekeken: 2181x
Reclame