Reclame


De gemeente had de vergunning voor een vierde peeskamer voor Achterdam 3-5 niet mogen weigeren, dat heeft de Alkmaarse bestuursrechter bepaald. De gemeente heeft die vierde kamer meer dan zes jaar kunnen tegenhouden. Centraal bij de weigering stond steeds het maximum van 69 seksruimten op de Achterdam. Kamerverhuurder Frans Snel, die sinds jaar en dag al drie ‘ramen’ in Achterdam 3-5 exploiteert, streed tot aan de Raad van State om ook voor de vierde ruimte in het pand een vergunning te krijgen.

De Raad van State besloot in die zaak dat Alkmaar de vergunningen moet verdelen volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Snel handelde daarom vorig jaar overeenkomstig zijn naam en diende als een van de eersten van de vijf vaste Achterdam-exploitanten een vergunning in voor ‘zijn’ drie kamers en een voor de vierde 'extra' kamer. Die laatste wordt echter opnieuw geweigerd. Snel stapt daarom naar de rechter om de afwijzing terug te draaien.

De gemeente probeert tijdens de zitting op 21 november de zaak te redden door te stellen dat de gemeente de vergunningen elke drie jaar behandelt op volgorde van binnenkomst, om vervolgens te verklaren dat vergunningen worden uitgegeven op basis van de eerdere vergunningen voor kamers in panden die zijn bestemd voor prostitutie. Dat zijn er sinds 2011 maximaal 69. De rechter constateert daarop dat het dus eigenlijk "vergunningen voor onbepaalde tijd" zijn.

Het is niet de enige tik op de vingers voor de gemeente. Er had tijdig, duidelijk en voor alle belangstellenden begrijpelijk verteld moeten worden hoe de vergunningenverdeling loopt op basis van 'wie het eerst komt.' Nu zijn de regels vaag en voor meerdere uitleg vatbaar.

Een zege dus voor Snel, maar met een scherp randje. Omdat de 69 kamers al vergund zijn, kan de rechter Snel niet alsnog zijn vierde kamer geven. Wel moet de gemeente de proces- en Snels advocaatkosten van bijna 2400 euro betalen. “Tot 2020 kan ik fluiten naar een vierde vergunning. Maar wat nu wel mogelijk is, is dat ik voor de drie jaar dat ik ten onrechte ben geweigerd, een schadevergoeding kan eisen. En reken maar dat ik dat doe. Mijn kerst en oud en nieuw zijn nu al geslaagd”, zo laat een opgewekte Snel weten. De gemeente kan eventueel nog naar de Raad van State stappen. (bron: nzg-journalisten.nl)
Pin It
Bekeken: 2931x
Reclame