Volgens een bewonersgroep in Markenbinnen voldoet het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier niet aan haar zorgplicht naar bewoners. In de strijd om een goede gebiedsgerichte aanpak die al een tijd voortsleept, richt de groep zich per brief opnieuw tot de Commissie Natuur, Landbouw, Milieu en Water van de Provincie. Deze keer naar aanleiding van een notitie van de commissie.
De notitie gaat niet in op relevante vragen van bewoners. Zo staat er niet wie aansprakelijk is als aanpassing van het waterpeil voor schade aan gebouwen zorgt en wie financiële zekerheid verleent aan huiseigenaren, bij voorbeeld de vorming van een nazorgfonds.
De Markerpolder is een veengebied met een dikke veenlaag. Er zijn peilverschillen van 1,25 meter of meer nabij de bebouwing en bodemdaling rukt op naar Markenbinnen en het fort, dat op de lijst met Werelderfgoed van UNESCO staat. "De bufferzone rondom de bebouwing kalft af", meent Rol. "Funderingen van een groot aantal woningen zijn zeer kwetsbaar. Het peilbesluit wordt niet nageleefd en er tekent zich hier een urgente situatie af."
De polder is een weidevogelkerngebied en komt in aanmerking voor agrarisch natuurbeheer. Ook dit zou in de gebiedsgerichte aanpak moeten komen. "Neem daarbij een voorbeeld aan agrariërs die de Gouden Grutto Award hebben gewonnen", licht Willem Rol toe. En barrières zijn slecht voor de vismigratie. "Vissen kunnen niet klunen. De waterrijke veenweidegebieden zijn ook ideaal voor liefhebbers van varen, kanoën en schaatsen."
Seinen staan op rood, vindt de bewonersgroep. Ondanks waarschuwingen van het waterschap over schade, faciliteert zij toch waterpeilverlagingen. Er wordt zelfs gerefereerd naar de ramp met het cruiseschip Costa Concordia, vanwege het roekeloze gedrag van de kapitein. "Het waterschap schrijft dat dit probleem onder de verantwoordelijkheid valt van de provincie en de gemeente", aldus Rol. "Het probeert zich te onttrekken aan haar eigen verantwoordelijkheid en risico’s af te wentelen op bewoners. Dat gaat niet werken."
Ter bescherming van funderingen zijn robuuste bufferzones rondom dorpen nodig, vindt de actievoerende bewonersgroep. Vragen die zij hebben: "Welke compensatiemaatregelen gaat u voorschrijven? Wat is een passend afstands-criterium ten opzichte van bebouwing? Hoe gaat u dit in het RO-instrumentarium verankeren?"
Het is niet bekend wanneer de provinciale landschapscommissie met een reactie komt.