Volgende winter zal er in gemeente Langedijk bij gladheid getest worden met 'groen strooizout', gemaakt van sap uit bermgras. Het project, dat twee jaar geleden als idee bij Provincie Noord-Holland begon, kan dankzij een Europese subsidie van 2,2 miljoen gaan proefdraaien op de N504 van Noord-Scharwoude en Schoorldam.
In een gemiddelde winter strooit de provincie zo’n 4500 ton strooizout op de wegen en fietspaden, is te lezen op grass2grit.nl. Dat is slecht voor bloemen en planten langs de weg en het zout belandt ook nog eens in het grondwater. Pas in het najaar is het zout door de neerslag uit de bodem gespoeld.
Het project en het groene strooizout kregen de naam Grass2Grit. Grass2Grit is een vloeistof is gemaakt van het sap van bermgras. Het is milieuvriendelijker en bovendien ruim voorhanden, want drie procent van Nederland bestaat uit bermen. Door bermen eens of twee maal per maand te maaien en het gras te verzamelen, worden de bermen ook nog eens beter geschikt voor bloemen en kruiden, en dus ook voor bestuivende insecten.
Het proces levert nog meer op: het uitgeperste wordt verder gedroogd, versnipperd en opgewerkt tot bio-granulaat voor bio-plastic, waarvan verkeersborden, paaltjes en andere weginfrastructuur kan worden gemaakt. Ook de bio-producten worden getest. (foto: Dion Vorrink)