Ruim 1.300 Langedijkers namen van het voorjaar deel aan een gemeentelijke enquête over afval scheiden. Daarna werd het stil rond het onderzoek, maar nu is er dan eindelijk een update. “We zijn blij dat zoveel inwoners hun mening hebben gegeven”, vertelt wethouder Nils Langedijk. “Maar omdat het lang duurt voor we iets kunnen doen met de uitkomsten, geef ik u graag een tussenstand. Wat gaan we met uw mening doen?”
Wethouder Langedijk: “We zijn u niet vergeten! Wij hebben onderzoek gedaan omdat we afvalinzameling en recycling willen verbeteren. Van de uitkomsten is een rapport gemaakt. In januari vergadert de gemeenteraad over dat rapport. Dan kijken we naar scenario’s om doelen te bereiken, voor nu en in de toekomst. Daarna wordt een voorstel voor college en gemeenteraad gedaan voor passende vervolgstappen.”
Langedijk heeft de hoge ambitie gesteld om in 2020 75% van de grondstoffen uit huishoudelijk afval te laten recyclen. Daarnaast wordt gestreefd naar hooguit 132 kg restafval per inwoner per jaar. “We zijn goed op weg”, vindt Langedijk, maar hij erkent dat er nog verbetering mogelijk is bij inzameling en recycling. “Die verandering begint gewoon bij u thuis.”
Om langzaam een meer bewuste en duurzame samenleving te vormen liggen diverse scenario's op tafel. “De uitkomsten van de enquête zijn niet eenduidig. Afgelopen zomer was het erg heet, maar in de praktijk hebben we daardoor niet meer meldingen van stankoverlast in gft-rolemmer gehad", aldus de wethouder. "Ook zien we dat inwoners behoefte hebben aan informatie over scheiden: wat moet in de grijze rolemmer, wat moet in de plastic rolemmer? Die avond met de raad is er om de verschillende wensen en scenario’s te bespreken.”
De openbare raadsvergadering is op 22 januari om 20:00 uur.