Gemeente Alkmaar gaat samen met gemeenten uit de regio optrekken om huiseigenaren en bedrijven bij te staan bij het verwijderen van asbest. Alkmaar, Schagen en de BUCH-gemeenten bespreken de mogelijkheid tot het oprichten van een asbestloket.
Een asbestloket zal huiseigenaren en bedrijven op weg helpen bij het saneren van asbest. Er kleven nogal wat (veiligheids)regels aan het verwijderen van asbest. Zo moet dit altijd gebeuren door een asbest-specialist, waardoor de verwijderingskosten hoog zijn. Behalve het verstrekken van informatie biedt het loket bedrijven en huiseigenaren de mogelijkheid om asbestsanering collectief in te kopen.
Heerhugowaard is al bezig met de strijd tegen asbest. Samen met de firma Ichoosr is deze gemeente een pilot-project gestart om asbestsanering collectief in te kopen. Het is de bedoeling dat hetzelfde project ook in de anderen gemeenten wordt uitgerold. Momenteel wordt onderzocht hoeveel daken van huizen, bedrijven en bijgebouwen asbest bevatten. Het bedrijf rekent op 250.000 daken in de regio die gesaneerd moeten worden.
Sinds 1993 is het gebruik van het kankerverwekkende asbest verboden. Daken ouder dan 25 jaar bevatten vaak nog asbestplaten. Omdat er een houdbaarheidsdatum op asbestplaten zit, het blijkt namelijk sneller te verweren en te verpulveren dan gedacht, wil de overheid dat al het asbest voor het jaar 2024 verwijderd is. Hiervoor is een wet in de maak. Wie voor dit jaartal zijn asbesthoudende daken niet heeft laten saneren kan rekenen op een boete.