Woensdagmiddag heeft wethouder Marcel van Zon bij tankstation Tamoil de eerste blauwe diesel van Alkmaar getankt. De beschikbaarheid van blauwe diesel in Alkmaar is mogelijk gemaakt dankzij een overeenkomst tussen Tamoil en Stadswerk072.
Blauwe Diesel B100 wordt volledig geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Het wordt gemaakt van afval- en reststoffen en reduceert de CO2-uitstoot met maar liefst 89 procent ten opzichte van fossiele diesel. De diesel bevat bovendien 9 procent minder stikstofdioxide, 24 procent minder koolmonoxide, 30 procent minder koolwaterstoffen, 33 procent minder roet en fijnstof en 100 procent minder zwaveldioxide.
Maar dat kost wel wat. De prijs van blauwe diesel fluctueert bijna dagelijks vanwege de gebruikte grondstoffen. Het is duurder dan gewone diesel, op dit moment zelfs 40 tot 45 cent per liter duurder. Toch kost het de Alkmaarse belastingbetaler niets extra dat de Stadswerkauto's nu op blauwe diesel rijden, Stadswerk072 moet de extra brandstofkosten binnen het huidige budget inpassen.
Alkmaar is de eerste gemeente buiten Friesland die van de blauwe diesel gebruik maakt. Maar volgens Van Zon is dat niet het belangrijkste. "Het gaat er vooral om dat het milieuvriendelijk is dat willen steeds meer mensen. Duurzame mobiliteit is één van de speerpunten van de gemeente Alkmaar binnen het duurzaamheidsprogramma. Het beschikbaar stellen van blauwe diesel levert daar een belangrijke bijdrage aan. Bewoners en bezoekers van Alkmaar kunnen kiezen voor schonere brandstof en daarmee zelf direct bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Zo zetten we ons gezamenlijk in voor een schone gemeente", stelt de wethouder.
Voor automobilisten die er over nadenken om de tank ook vol te gooien met blauwe diesel is het wel handig om van tevoren te weten of de diesel geschikt is voor de motor van de auto. In de handleiding van het voertuig staat of het is vrijgegeven voor HVO brandstoffen. Bij twijfel kan er ook contact opgenomen worden met de autodealer of -fabrikant.