Na tips van inwoners werd bij de Alkmaarse fracties van de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie de belangstelling gewekt over mogelijke staatssteun bij de ziekenhuisdeal met de NWZ. "Hoewel hier volgens het raadsbesluit van oktober 2016 geen sprake van zou zijn, is dit volgens mr. Knook van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen, een landelijke autoriteit op dit gebied, wel degelijk het geval".
In een notitie stelt mr. Knook dat meerdere elementen in de overeenkomst tussen gemeente Alkmaar en de NWZ niet rijmen met het staatssteunrecht, onder meer wat betreft de door de gemeente gehanteerde grondwaarde en de aanleg van infrastructuur, inclusief de tijdelijke parkeervoorzieningen. De PvdD en CU vragen het college opheldering over de kwestie.
De twee fracties willen onder andere weten of het college destijds wist dat ziekenhuizen volgens het staatssteunrecht als onderneming moeten worden beschouwd. Daarnaast is het verplicht staatssteun aan te melden bij de Europese Commissie als aan de staatssteuncriteria. "Wij vragen ons dan ook af of het college de steunmaatregel inmiddels heeft aangemeld bij de Europese Commissie."
Wanneer centrale overheden onrechtmatige steun verlenen moet de situatie teruggedraaid worden tot voor de steunverlening. Daarbij kan het Rijk een eventuele boete of dwangsom voor het niet naleven van de Europese regels afschuiven op gemeente Alkmaar.
"Vijftien jaar geleden meende de gemeente Alkmaar bij het verplaatsen van het AZ-stadion uit de Alkmaarderhout aanvankelijk ook dat mooie overeenkomsten waren gesloten die pas na bittere juridische procedures werden herroepen en alsnog in overeenstemming met het staatssteunrecht werden gebracht", aldus de twee fracties. "Het is voor alle partijen te hopen dat dit niet dezelfde kant op gaat en we gaan er van uit dat onze vragen een goede impuls geven om dit te voorkomen."