Boegbeeld van de anti-Zwarte-Pieten-beweging Sylvana Simons kondigde aan dat ze een meldpunt in het leven heeft geroepen. Hier kunnen mensen die een zwart geschminkte piet signaleren een melding doen. De partij van Simons zal dan aanhangers optrommelen om samen in actie te komen.
Lida Mathot organiseert de intocht in Alkmaar en schrikt van de berichtgeving in de media. "We nemen ons voor om ook dit jaar een traditionele intocht te organiseren, maar zeker weten doen we het nog niet." Gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk laten de organisatie van de lokale intochten over aan de betreffende sinterklaascomités.
In Heerhugowaard is zo goed als zeker dat het een traditioneel feest gaat worden. Net als vorig jaar zullen volledig geschminkte pieten Sinterklaas vergezellen tijdens de intocht.
In Langedijk is zelfs geen enkele twijfel zo laat organisator Ludo Buis weten. "Voor ons is het een mooie traditie en die willen we graag ongewijzigd laten". Ondanks een incident in Sint Pancras vorig jaar en een gesprek met de gemeente in Langedijk dus traditionele Zwarte Pieten. "We hebben een gesprek met de gemeente gehad maar die heeft laten weten dat het onze keuze is", zegt Buis. "Binnen het bestuur zitten we op één lijn en wanneer dit niet meer kan dragen we het stokje over".
Hoewel het nog zo'n zes weken wachten is op de komst van de goedheiligman is de discussie over Zwarte Piet al opgelaaid. NTR, verantwoordelijk voor de landelijke intocht van de kindervriend en het Sinterklaasjournaal, maakte woensdag bekend alleen nog maar met roetveegpieten te werken.
Mediapartner NH Nieuws meldde woensdag dat het Sinterklaascomité Zaanstad niet meedoet met de landelijk intocht in Zaandijk. "Wij leveren alleen bruine Pieten. Geen roetveegpieten, want daar distantiëren we ons van", laat het comité weten. Dat heeft geleid tot bedreigingen via telefoon en social media. Volgens het comité hebben anti-Zwarte Piet-groeperingen gedreigd met 'acties' tijdens de intocht.