Terwijl landelijk, provinciaal en regionaal het aantal WW-uitkeringen in augustus met 1% of minder daalde, was er juist een lichte stijging waar te nemen in de gemeenten Alkmaar en Heerhugowaard. Het UWV geeft geen verklaring, mogelijk zijn er seizoensinvloeden. Langedijk presteerde met een afname van 2,1% juist beter dan de gemiddelden.
In Langedijk daalde het aantal WW'ers van 341 naar 334 (-2,1%). Dat is 25,6% minder dan een jaar geleden en betekent dat 2,2% van de beroepsbevolking nog in de WW zit.
In Alkmaar steeg het aantal WW'ers van 1.659 naar 16.671 (0,7%), maar dat is nog altijd 24,9% minder dan een jaar geleden. Zo'n 2,9% van de beroepsbevolking zit in de WW.
Heerhugowaard kende de grootste stijging, van 779 naar 791 (1,5%). Vergeleken met een jaar terug is er een afname van 19,7%, Van de beroepsbevolking zit 2,7% in de WW.
Een gevolg van de in het algemeen toenemende werkgelegenheid is dat steeds meer werkgevers hun vacatures niet kunnen vullen. Toch zit een deel van de beroepsbevolking dus nog thuis. Dat is deels verklaarbaar door 'frictiewerkloosheid'. Wanneer mensen stoppen bij een werkgever duurt een overstap vaak toch even. Zeker bij mensen met tijdelijke contracten, uitzendkrachten en banen waarbij de wervingsprocedure vaak langer duurt.
De meest voorname verklaring is een mismatch tussen vraag en aanbod. Veel WW'ers hebben niet de vereiste opleiding en/of ervaring voor sectoren waar juist veel vacatures zijn, zoals de techniek en de zorg. Er is een overschot aan mensen die een baan zoeken als administratief medewerker. Het aantal WW'ers uit de zakelijke dienstverlening boven het Noordzeekanaal in augustus gestegen naar ruim 3.700, mogelijk door automatisering en reorganisaties.