Volgens RTL wordt in 64 overdekte zwembaden in Nederland nog steeds roestvrij staal gebruikt dat kan verroesten onder invloed van chloordampen. Dit ondanks een wetswijziging die het gebruik sinds 2017 verbiedt. Van bijna 50 zwembaden zouden gemeenten te weinig informatie hebben, waaronder twee van de vijf in Alkmaar.
Beheerder Alkmaar Sport laat weten dat het rvs in de Hoornse Vaart en De Hout vervangen is. Het blijkt dan ook te gaan om twee van de drie particuliere zwembaden binnen de gemeente. De gemeentelijke persvoorlichter stelt dat de gemeente niet weet hoe het met de twee niet nader genoemde zwembaden gesteld is, omdat de verantwoordelijkheid primair bij de eigenaren ligt. "Maar ze zijn nu wel in beeld". Mogelijk volgt dus binnenkort inspectie.
Het was tot 2017 normaal om rvs ook in overdekte zwembaden te gebruiken, bijvoorbeeld om verlichting of trapjes te bevestigen. Het materiaal is echter kwetsbaar voor chloordampen. Dat leidde in in 2011 tot een dodelijk incident in zwembad De Reeshof in Tilburg. Een geluidsspeaker viel op een baby en haar moeder viel. De baby kwam om het leven, de moeder raakte gewond.
Middels een wetswijziging kregen Nederlandse zwembaden tot 1 januari 2017 de tijd om al het kwetsbare rvs te vervangen, maar uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken bleek dat dit op 1 juli 2017 vaak niet of onvolledig gedaan was, of dat de gemeente de stand van zaken niet kende.
RTL Nieuws nam contact op met de betreffende 168 gemeenten. Tientallen zwembaden verschenen op de kaart, waaronder twee onzekere gevallen in Alkmaar. In de gemeente zijn er vijf: twee publieke en drie particuliere zwembaden. Een vierde, De Badkuip, blijkt ondanks de in 2014 aangekondigde doorstart niet meer te bestaan.