Ongeveer 1 op de 70 begrafenissen wordt op dit moment betaald door de gemeenten. Men verwacht dat dit aandeel flink zal oplopen, vooral onder de mensen met een lager inkomen. In de afgelopen vijf jaar is te zien dat het aantal begrafenissen op kosten van de gemeente met 15 procent is gestegen. De kosten voor de uitvaarten worden dan betaald door de belastingbetaler. Het is niet helemaal duidelijk waar deze stijging aan ligt. Er zijn in Nederland jaarlijks zo'n 150.000 begrafenissen. Een simpele uitvaart kost al snel enkele duizenden euro's. Dit betekent dat gemeenten jaarlijks een slordige zes miljoen euro kwijt zijn aan deze kosten.
Men vreest dat deze rekening alleen maar verder zal oplopen. De laatste vijf jaar is er dan ook een daling te zien bij de mensen met een laag inkomen als het gaat om het afsluiten van een uitvaartverzekering. Deze daling bedraagt ongeveer 30 procent. De verzekeraars wijten de terugloop van afgesloten uitvaartverzekeringen aan de invoering van het provisieverbod welke sinds 2013 van kracht is. Sindsdien moet men advieskosten betalen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Een adviesgesprek kost al snel 100 euro, ook indien de verzekering uiteindelijk niet wordt afgesloten. Dit is voor veel mensen een hoog bedrag. De maandelijkse premie voor een uitvaartverzekering is vaak tussen de vijf en tien euro.
Verzekeraars zouden graag zien dat de kosten voor advies gespreid betaald kunnen worden. Zo wordt de drempel minder hoog voor degene die dit bedrag niet in één keer kunnen betalen. Er zijn diverse websites waar premies van uitvaartverzekeraars zonder advieskosten vergeleken zullen worden. Het is in dat geval natuurlijk wel belangrijk om naast de premies ook de voorwaarden onder de loep te nemen. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten voor een uitvaart. Hiervoor is een uitvaart calculator te gebruiken welke meestal op de website van de betreffende verzekeraar te vinden is.