De sfeer op het Bevrijdingsfestival in Alkmaar was in het algemeen goed, maar er werd ook gemopperd over de nieuwe opzet. Evenementen in De Hout staan bekend om hun relaxte sfeer, met gezellig zitten op kleedjes en het mogen nuttigen van eigen consumpties. Maar op 5 mei is die vrijheid weg. En dat leverde ook problemen op.
Dat proviand niet meer is toegestaan is tot nog daar aan toe, maar dan moeten er wel voldoende voorzieningen zijn. De wachttijd bij de twee drankposten was echter al snel 20 minuten. En dan was er de halve munt statiegeld (1,25 euro) voor iedere hardplastic beker.
De intentie was goed: het voorkomen van een tapijt van bekertjes. En het werd er voor zover bekend bij de muntverkoop niet bij verteld, maar van iedere niet ingeleverde beker ging de investering naar een goed doel. Dat leverde echter wel gedoe op, met extra muntjes kopen voor bekers en die bekers bewaren.
En het kon je ook veel geld kosten. Bij de muntverkoop werd wel gezegd dat je je statiegeld bij de drankposten terug kon krijgen (opmerkelijk, want muntjes zijn juist bedoeld om geld daar weg te houden), maar bij in ieder geval één van de stands golden bekers niet eens als betalingsmiddel.
Had je een kleine (of zelfs grote) verzameling opgebouwd door dubbel drank te kopen, om niet zo vaak in de wachtrij te moeten staan, of je had bekers niet telkens trouw ingeleverd bij het halen van een rondje, dan stond je daar aan het eind van de dag met je dus tóch waardeloze bekers. Gelukkig vond één medewerker de regel ook belachelijk en gaf wel een drankje per twee bekers.
Als reden voor het verbod op kleedjes werd gegeven dat mensen erover konden struikelen. Best lachwekkend, want er was natuurlijk nog meer dan genoeg om over te struikelen als je niet oplette: tassen, kinderwagens, kledingstukken die fungeerden als kleedje, collecties bekers en treetjes en natuurlijk... zittende mensen en kleine kinderen.
Het is te hopen dat de organisatie de kinderziekten van de nieuwe opzet aanpakt, zodat bezoekers de volgende 5 mei zorgeloos hun vrijheid in De Hout kunnen vieren. (foto: Marco Schilpp)