Diverse politieke partijen willen opheldering over hoe de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater wordt berekend, aldus mediapartner NH Nieuws. Dit naar aanleiding van de affaire rondom een medewerker van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).
Medewerker van het Hoogheemraadschap Rik is ongewild het middelpunt van de affaire. Hij ontdekte dat Europese berekeningen een lagere concentratie bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater opleveren dan de officiële cijfers van het ministerie van Infrastructuur & Waterschap en de Universiteit van Leiden in de ‘Bestrijdingsmiddelenatlas’. Gegevens die voor boeren en tuinders cruciaal zijn.
Rik laat de verschillen sinds 2016 zien op een website en kaartte deze aan tot tot ongenoegen van diverse partijen. Rijkswaterstaat en vooral het Centrum Milieuwetenschappen Leiden (CML) van de UvL, dat commerciële belangen zou hebben, zetten grote druk op het HHNK met als doel dat Rik zijn website offline haalde. Dit bleek uit onderzoek van NH en NRC.
Ook werd volgens Rik zijn raadsman Ferre van de Nadort zijn beoordeling naar beneden bijgesteld. Uiteindelijk dienden de twee begin dit jaar een klacht in bij het Hoogheemraadschap. Vlak daarna werd hij geschorst.
Berichtgeving over de affaire roept nu ook bij de politieke partijen vragen op. Zo vraagt de provinciale VVD Gedeputeerde Staten om opheldering over de discrepantie en de gevolgen voor boeren: “Boeren en tuinders moeten informatie van de overheid kunnen vertrouwen. Het klinkt heel simpel, maar een hobbyproject van een milieukundige heeft voor flink wat verwarring gezorgd.”
Enkele politieke partijen binnen het waterschap zelf willen eveneens opheldering. Fijke van der Laan (PvdA) laat NH weten vragen te gaan stellen aan het Dagelijks Bestuur: "De PvdA-fractie vindt dat er een eenduidige berekeningsmethode moet zijn. Als dat ontbreekt moet er op korte termijn duidelijkheid over komen. Wij willen vooral duidelijkheid over de berekeningsmethode en de mogelijke invloed van CML daarbij."
Siem Balen van Blanken (VVD). "Over de verschillen in de berekeningsmethode was al bekend dat die er waren. Besloten is toen bij het onderzoek om beiden te handhaven. De VVD is wel van mening dat de landbouwsector moeten weten wat er nu berekend wordt en hoe betrouwbaar deze cijfers dan zijn, alvorens afgerekend te worden met foutieve berekeningen."
Over Rik's arbeidsconflict en de druk die van binnen en buitenaf op hem is gezet, wil alleen Arie Lap van de Partij Groen, Water en Land iets kwijt: "Ik vind dit treurig. Je hebt alleen nog maar verliezers. De man komt over als een kundig iemand en nu zit hij thuis. Ik heb er geen goed gevoel over."
Volgens het Hoogheemraadschap is er geen relatie tussen schorsing en zijn onthullingen. Die schorsing is overigens inmiddels omgezet in bijzonder verlof en Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten doet onderzoek.