In de arbeidsregio Noord-Holland Noord is het aantal WW-uitkeringen in januari met 0,8% licht toegenomen ten opzichte van december 2017. De toename is normaal, aangezien in december altijd veel arbeidscontracten aflopen. Gemeente Heerhugowaard ligt boven het regionale gemiddelde met een stijging van 2,2%.
In Heerhugowaard nam het aantal WW'ers toe van 865 naar 882. Over een heel jaar gezien is de afname 16,8% en zit 3,1% van de beroepsbevolking in de WW.
Langedijk scoorde ook bovengemiddeld met een stijging van 397 naar 414 (4,3%). Over twaalf maanden was de daling hier 22,0%, waardoor nu 2,8% van de beroepsbevolking in de WW zit. Gemeente Alkmaar breekt met de trend; hier daalde het aantal WW'ers van 1.981 naar 1.964 (-0,9%), goed voor een afname van 16,8% op jaarbasis. Op dit moment zit nog 3,4% van de beroepsbevolking in de WW.
In een aantal sectoren wordt het voor werkgevers steeds lastiger vacatures te vullen. Het personeelstekort is vooral nijpend in de techniek, een belangrijke motor van de economie. Totaal 15% van werkend Nederland - zo'n 1,2 miljoen mensen - heeft een technische functie, aldus de factsheet Technische beroepen die UWV recent uitgebracht.
Hoewel de werkgelegenheid toeneemt, heeft deze nog niet het niveau van voor de crisis bereikt. Toch geven sectoren met veel technisch personeel aan, dat zij moeite met vinden van personeel. Van de bouwbedrijven geeft 40% aan problemen te hebben, in de industrie is dit 38%. Op de totale vacaturemarkt ligt dit percentage onder de 30%.
In tegenstelling tot andere sectoren met personeelstekorten, zoals de ICT, geldt de krapte in de techniek op alle niveaus, al zijn er wel verschillen. De krapte is het grootst bij technici met een specifieke opleiding of vaardigheid. Bovendien neemt de krapte toe naar mate het gewenste opleidingsniveau hoger is.
Hoewel de instroom bij technische opleidingen is toegenomen, zal dit naar verwachting onvoldoende zijn voor de komende jaren. De perspectieven voor leerlingen en studenten in een technische richting zijn dan ook gunstig. Dit blijkt ook uit de Basiscijfers Jeugd.
De kansen voor werkzoekenden zonder technisch diploma nemen ook toe. Dit biedt mogelijkheden voor mensen die vanuit minder rooskleurige sectoren willen overstappen. Dit vergt wel een (scholings)inspanning van zowel werkgever als werkzoekende. Voor meer informatie over werken in de techniek en de bouw, ga naar werk.nl.