Er was een opvallende inspreker, dinsdagavond bij de eveneens opvallend verlopen Forumvergadering in het gemeentehuis van Langedijk.
John van der Rhee, fractievoorzitter van de Alkmaarse afdeling van de VVD pleitte er voor het serieus bekijken van de mogelijkheden van een ambtelijke fusie met Alkmaar.
Hij kreeg daarbij vanuit de Langedijker politiek stevig steun van het CDA, dat een ordevoorstel indiende om nog niets te beslissen tot het Alkmaarse onderzoek naar een ambtelijke fusie half januari is afgerond. Het voorstel haalde het niet waarop het CDA de raadszaal verliet.
De gecombineerde fractie Hart voor Langedijk/D66 bracht het ordevoorstel opnieuw in stelling waarna het wederom sneuvelde. Ook deze fractie verliet de raadszaal. Over twee weken gaat de gemeenteraad van Langedijk een besluit nemen over de, zoals waarnemend burgemeester Jan Hoekema het noemt, volgende "stap in een proces". dat proces is de aanloop naar een ambtelijke samenwerking met buurgemeente Heerhugowaard.
Maar zo stelt Hoekema ook "de deur naar Alkmaar is zeker niet dichtgeslagen". Toch lijken de woorden van Hoekema niet meer dan dat; woorden. Dat er een hevige gemeentelijke verliefdheid woedt tussen de colleges in Langedijk en Heerhugowaard is geen geheim, maar inmiddels begint het proces wat 'voorgekookte' trekken te vertonen.
Dat een meerderheid van de Langedijker raad niet bereid is de beslissing over die "volgende stap" even uit te stellen tot Alkmaar het onderzoek naar de gevolgen van een ambtelijke fusie half januari heeft afgerond is opvallend.
Een ambtelijke fusie als opmaat naar een bestuurlijke fusie is een flinke stap waarbij zorgvuldigheid onontbeerlijk is. Het kunnen beschikken over alle informatie (dus ook over het Alkmaarse onderzoek) lijkt dan belangrijker dan het star vasthouden aan een tijdpad.
Op 31 oktober is het Langedijker college op bezoek geweest bij het Alkmaarse college en is er over de mogelijkheid en eventuele voorwaarden van een ambtelijke fusie gesproken. Daarbij is uitdrukkelijk gezegd dat Alkmaar daar voor open staat maar eerst een eigen onderzoek wil uitvoeren en dat het betreffende onderzoek medio januari zal zijn afgerond.
Het gespreksverslag van dat gesprek is uiteraard ook verstuurd naar het Langedijker college. Afgelopen maandag bleek het document echter bij geen enkele Langedijker raadsfractie bekend te zijn. Navraag leerde dat het document niet 'geaccordeerd' was omdat het een Alkmaars document betreft.
Daarop werden de audio-opnames opgevraagd, is het hele gesprek eerst letterlijk uitgetikt en werd daarna, slechts een paar uur vóór de hierboven vermelde forumvergadering een samenvatting beschikbaar gesteld aan de Langedijker raad. Ruim te laat; er was geen of nauwelijks tijd voor de Forumleden om de informatie uit dat gesprek te verwerken.