De Alkmaarse fractie van DENK stelt haar college vragen over drie verschillende onderwerpen: over eventuele themaonderzoeken op basis van nationaliteit, mogelijk negatieve sentimenten tegenover moslims onder inwoners gemeente en het gebruik van glyfosaat binnen de gemeentegrenzen.
De Centrale Raad van Beroep veroordeelde gemeente Almelo in september voor discriminerend onderzoek. Het betrof controle op 20 bijstandsgerechtigde Turken op vermogen in het land van herkomst. DENK wil graag weten of Alkmaar de afgelopen drie jaar ook degelijk onderzoek is gedaan.
DENK wil ook weten of eventueel onderzoek met focus op migratie-achtergrond tot stopzetten van uitkeringen heeft geleid en of bleek dat er meer risico is op fraude in de onderzoeksgroep.
De tweede reeks vragen van de fractie is naar aanleiding van een artikel van RTL Nieuws met de titel "Eén op drie jongens negatief over moslims: 'Onbekend maakt onbemind'".
DENK vraagt of gemeente Alkmaar moeite doet om etnisch verschillende jongeren bij elkaar te brengen voor meer acceptatie en eenheid. De fractie daarnaast ziet graag dat inwoners, in het bijzonder leraren en ambtenaren, getraind wordt op het herkennen van enerzijds radicalisme en anderzijds racisme en discriminatie.
Tot slot vraagt de fractie naar het gebruik van het bestrijdingsmiddel glyfosaat, met betrekking tot de Omgevingsvisie 2017-2040. Hierin wordt gesproken over voortgaande schaalvergroting. DENK vreest dat dit zal leiden tot toenemend gebruik van glyfosaat of andere milieubelastende middelen en wil weten of de visie hier op inspeelt
De fractie vreest daarnaast dat die schaalvergroting de lokale productie van biologische producten schaadt, terwijl deze juist populairder worden. DENK wil weten of er overleg is geweest met biologische boeren rond de Omgevingsvisie en gebruik van alternatieve bestrijdingsmiddelen.