Reclame


Gemeente Alkmaar werkt intensief aan een integrale aanpak gericht op economische kansen en groei met het Actieprogramma Economie 2015-2019. Ingezet wordt op versterking van Alkmaar als economisch hart van de regio, onder meer door de gemeente op de kaart te zetten om meer bezoekers en ondernemers aan te trekken, bedrijven te faciliteren en arbeidsplaatsen te creëren. En met succes, blijkt uit evaluatie.

Het plan zorgde voor een structurele stijging van bezoekersaantallen en Alkmaar steeg in 2016 naar plek 7 in de Retail Atlas van best gewaardeerde winkelgebieden in het land. Het aantal verkochte bedrijfskavels en nieuwe bedrijven stijgt jaarlijks en ondernemers beoordelen de relatie met de gemeente met een 7,5. De positieve resultaten zetten zich in 2017 voort.

Nieuwe evenementen, verlenging van de kaasmarkt, de vestiging van bijvoorbeeld de nieuwe Vue bioscoop, Primark, Topshelf en Decathlon, zorgen voor meer bezoekers en bestedingen. Ook cultuur zoals in het Stedelijk Museum blijft een belangrijke publiekstrekker die bijdraagt aan omzetstijging en werkgelegenheid bij de binnenstadwinkeliers.

Maar ook op bedrijventerreinen is de economische groei zichtbaar. In 2016 werd 4,6 hectare bedrijfsterrein verkocht en dit jaar al 2,8 hectare. De leegstand nam af, maar blijft een aandachtspunt.

De gemeente wilde 500 extra uiterlijk in 2018 gerealiseerd hebben, maar dit lukte al in 2016. Het aantal staat nu boven de 800. Ook het programma 'Kennisregio' bereikte belangrijke mijlpalen, zoals met het Energy Innovation Park en in juni startte TerraTechnica, dat unieke kansen biedt met een betere aansluiting van Inholland opleidingen op de arbeidsmarkt. Daarnaast werkt de VU met studenten aan Data Science vanuit de Telefooncentrale.

De gemeente heeft geïnvesteerd in  bereikbaarheid, zoals in het stationsgebied. De bereikbaarheid en het parkeren wordt met een ruime voldoende gewaardeerd, waarvan de bereikbaarheid per fiets in 2016 zelfs met een 8,2.

Er is een gericht acquisitie- en lobbybeleid voor Alkmaar als vestigingslocatie in brede zin. Door de flexibele en vraaggerichte ‘Alkmaarse aanpak’ hebben niet alleen veel nieuwe bedrijven zich in Alkmaar gevestigd, maar zijn ook bedrijven behouden, totaal goed voor zo'n 1.000 werkplekken. Ook voor duurzame inzetbaarheid en participatie wordt veel samengewerkt, zoals met het Alkmaarse 50plus beleid. Dit beleid leverde 20 mensen een baan op en de bekendheid van het beleid steeg van 7% naar 27% in de doelgroep.

“Stuk voor stuk initiatieven en resultaten waarmee Alkmaar haar positie als economisch hart van de regio versterkt. Alkmaar als gastvrije gemeente met een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven, waarmee de gemeente verder innoveert, groeit en aantrekkelijk blijft voor inwoners, bezoekers, (nieuwe) bedrijven, studenten en werkzoekenden”, aldus economisch wethouder Victor Kloos.
Pin It
Bekeken: 3188x
Reclame