Veel inwoners van Langedijk maken gebruik van gemeentegrond bij hun huis, bijvoorbeeld als tuin of voor bestrating. De gemeente inventariseert sinds enkele jaren per dorpskern het gebruik van deze grond. Wie over ongeoorloofd grondgebruik een brief krijgt, hoeft niet meteen te vrezen dat direct hun schuurtje, schutting of pad weg moet.
Wethouder Jasper Nieuwenhuizen vertelt dat grond soms met mondelinge toestemming is verleend, maar niet altijd. Ook weten mensen soms niet dat ze gemeentegrond benutten: “Om aan deze onduidelijke situatie een eind te maken en rechtsongelijkheid te verminderen, worden mensen in gelegenheid gesteld de grond te kopen, huren of weer terug te geven aan de gemeente.”
In ieder geval moeten bewoners niet schrikken als zij een brief van de gemeente ontvangen, verzekert Nieuwenhuizen. “In een enkel geval moet de grond worden ontruimd, omdat we als gemeente de grond zelf nodig hebben. In alle andere gevallen wordt de gelegenheid geboden de grond te kopen of te huren. Als inwoners dat niet willen, kunnen zij de grond teruggeven.” Soms weten mensen niet dat ze gemeentegrond gebruiken, bijvoorbeeld als ze een huis kopen en de tuin is iets groter dan in het Kadaster vastgelegd.
Iederen zonder huurovereenkomst wordt aangeschreven, ook mensen die mondeling toestemming hadden. Nieuwenhuizen: “We mogen gronden niet meer gratis in gebruik geven. Bovendien is dit in het kader van het gelijkheidsbeginsel onwenselijk". De gemeente is ook wettelijk verplicht grond marktconform te verkopen of te verhuren. De huurprijs is redelijk: € 3,40 per m2 per jaar. Wie overigens gemeentegrond zou willen kopen of huren, kan hiervoor contact opnemen.
Meer informatie op gemeentelangedijk.nl.