Donderdag heeft minister Kamp van Economische Zaken samen met de gemeente Alkmaar en 29 andere gemeenten, vijf netbeheerders en de twaalf provincies een Green Deal getekend die gemeenten in staat stelt om woningen op een andere manier te laten verwarmen dan met aardgas. Met de Green Deal wordt een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda, op weg naar een CO2-arme samenleving in 2050. Wethouder Pieter Dijkman tekende namens gemeente Alkmaar.
Ruim 30% van het energieverbruik van Nederland gebeurt in woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. Minister Kamp: "Om onze welvaart voor toekomstige generaties te behouden is het nodig om economische concurrentie te versterken en tegelijkertijd de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarse grondstoffen te verminderen.”
Voor de zeven miljoen huishoudens moet een goed en betaalbaar alternatief geboden worden. Daarnaast zullen mensen zich bewust moeten worden van nut en noodzaak van deze veranderingen middels voorlichting. Dit is onderdeel van de Green Deal.
Deelnemende gemeenten hebben een voortrekkersrol. Zo wil Alkmaar ook een aardgasloze wijk realiseren, middels het warmtenet en de groen gas productie op de Boekelermeer. Door de deelname aan de Green Deal ontstaat er experimenteerruimte in de wetgeving. Na het onderzoek zal een wijk worden gekozen.