In januari steeg het aantal lopende WW-uitkeringen ten opzichte van december 2016. Dit is geen verrassing, veel contracten lopen aan het einde van het kalenderjaar af. In vergelijking met januari 2016 is het aantal WW-uitkeringen aanzienlijk afgenomen en in diverse branches is zelfs moeilijk aan personeel te komen.
In Alkmaar steeg het aantal WW'ers in januari van 2.383 naar 2.434 (2,1%), in Heerhugowaard van 1.006 naar 1.060 (5,4%) en in Langedijk van 521 naar 531 (1,9%). Het landelijk gemiddelde is 1,6%. Eind januari zit in Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk nog respectievelijk 4,2%, 3,7% en 3,6% van de beroepsbevolking in de WW. Vergeleken met een januari 2016 lopen er respectievelijk 7,7%, 9,5% en 10,5% minder WW-uitkeringen.
Het herstel van de economie levert moeilijk vervulbare vacatures op. Het gaat vooral om functies waarbij vakmanschap vereist is, me name in de techniek. Zo is het voor werkgevers moeilijk om geschoolde monteurs te vinden en op hoger beroepsniveau ontwerpers, constructeurs en projectleiders.
Waar tijdens de crisis de bouw flinke klappen opliep, profiteert deze sector nu flink van de herstellende huizenmarkt. Werkgevers hebben moeite geschikte timmerlieden, stukadoors en behangers te vinden. Ook voor een aantal zorgberoepen zijn de kansen op werk gunstig. Op de lagere niveaus is dat nog beperkt, het geldt vooral voor verpleegkundigen (mbo-4), gespecialiseerd verpleegkundigen (hbo) en diverse medische specialismen. Andere kansrijke sectoren zijn het onderwijs in specifieke richtingen, zoals exacte vakken, techniek en enkele talen. Ook de vraag naar hoveniers, zelfstandig werkend koks en vrachtwagenchauffeurs, met name met bijzondere certificaten zoals gevaarlijke stoffen, is groot.
Voor werkgevers wordt het moeilijker om kandidaten te vinden die aan álle functie-eisen voldoen, dit maakt (bij)scholing des te belangrijker.