Reclame

De landelijke politiek is momenteel behoorlijk gefragmenteerd. Partijen schieten als paddestoelen uit de grond en afsplitsingen zijn aan de orde van de dag. Overstappende partijleden houden in zo'n geval hun zetel en nemen die mee naar de andere partij. In de Nederlandse kieswet worden Nederlandse volksvertegenwoordigers die op een lijst van een politieke partij staan formeel op persoonlijke titel gekozen, ze mogen hun zetel dus meenemen. De kiezer voelt zich echter vaak meer verbonden met een partij dan een persoon. Ook de partijen die hun zetel verliezen zijn daar vaak ontstemd over waardoor wrijving en verwarring ontstaat tot op lokaal niveau.

Een voorbeeld hiervan is de overstap van raadslid René Schoemaker. Hij stapte over van GroenLinks naar de Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij. De reden die hij opgaf is dat hij constateerde dat de afdeling van GroenLinks in Heerhugowaard niet veel meer voorstelt omdat niemand zich actief wil inzettten. Ook hij neemt zijn zetel mee.

Oud-wethouder en bestuurslid van de provinciale afdeling van GroenLinks Christiaan Kwint en zijn echtgenote Marieke Kwint-Bol, tot eind 2014 fractielid van de GroenLinks Heerhugowaard, stellen in het NHD dat Schoemaker uit is op een wethouderspost. Het is volgens de krant algemeen bekend dat wethouder Leo Dickhoff stopt en er is bij HOP momenteel verder geen geschikte kandidaat voor de functie.

Erger vindt Kwint het, zo is te lezen, dat Schoemaker de GroenLinks-stemmers 'belazert' door er met de zetel vandoor te gaan. Hij wil dan ook per direct de zetel terug van Schoemaker. Bij GroenLinks is het volgens Kwint namelijk contractueel vastgelegd dat raadsleden de zetel teruggeven als zij vertrekken en hier heeft Schoemaker voor getekend. Schoemaker daarentegen is dit niet van plan omdat hij handelt volgens de kieswet. (foto: Google Plus)

Pin It
Bekeken: 4462x
Reclame