Alkmaar, 2 juli 2013. Twee verpleegkundigen van het endoscopieteam MCA behoren tot de eerste groep die de officiële erkenning tot 'verpleegkundig endoscopist' hebben behaald. Samen met vier collega's uit het land hebben zij deze spiksplinternieuwe opleiding gevolgd. Gezien hun ruime praktijkervaring kon dat in een versnelde versie. Beiden voeren jarenlang zelfstandig, onder supervisie van een MDL-arts, coloscopiën uit, oftewel darmonderzoek. Hiervoor hebben zij in MCA een interne opleiding gevolgd. De roep om een officiële beroepserkenning kwam, waarmee ook het plan een landelijke opleiding 'verpleegkundig endoscopist' op te richten.
Wilma Kok, één van de geslaagde verpleegkundig endoscopisten, is actief betrokken bij het opzetten van de opleiding. "Jarenlang zijn we bezig deze opleiding voor elkaar te krijgen. Dat was niet eenvoudig. Door de komst van het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker is het nu wel gelukt". Voor veertig verpleegkundig endoscopisten uit het hele land, is het mogelijk de versnelde versie van de landelijke opleiding te volgen. Gezien hun praktijkervaring, is het voor deze groep niet noodzakelijk het volledige praktijkgedeelte te volgen. De eerste 6 zijn nu officieel erkend, waaronder MCA verpleegkundigen: Wilma Kok en Jacqueline Brinkkemper-Oosterling. "Wij zijn supertrots", aldus Kok.
De volledige opleiding 'verpleegkundig endoscopist' bestaat uit twee delen: praktijk en theorie. De praktijk, het oefenen met een simulator onder begeleiding van dr. Klemt-Kropp, MDL-arts MCA, vindt plaats in het MCA. De theorie wordt gegeven in de academie van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en bestaat uit onder andere de onderwerpen sedatie (roesje), poliepen, intensieve anatomiekennis en het leren interpreteren van beelden. De verpleegkundig endoscopist voert zelfstandig een darmonderzoek uit. Een MDL-arts is in de buurt en direct oproepbaar. Ook staan ze met deze arts via videoconferencing in direct contact. Verder verzorgen zij het roesje en het verwijderen van poliepen tot circa één centimeter.