Alkmaar, 1 juni 2013. Deze zomer staat Alkmaar in het teken van de in 1572 geboren Alkmaarse uitvinder Cornelis Drebbel. Hij heeft veel uitvindingen op zijn naam staan. De meest bekende is waarschijnlijk de onderzeeboot (met zuurstofregeling), maar hij was ook de grondlegger van de eerste microscoop, de barometer, een broedmachine voor eieren, een bijzondere kleur rood en het perpetuum mobile. In 1597 graveerde hij de kaart van de stad Alkmaar. Drebbel stierf in 1633 in Londen. De Marinierskapel van de Koninklijke Marine heeft ter ere van de uitvinder van de duikboot een Onderzeedienstmars aan hem verbonden. De wereldpremière van deze mars vindt plaats op vrijdag 14 juni om 14.30 uur in de Grote Sint Laurenskerk. Dit jaar werd Drebbel verkozen tot grootste Alkmaarder aller tijden.
De uitvinder was overal in de wereld beroemd, behalve in Alkmaar. De werkgroep 'Alkmaarders op de Kaart' wil hier verandering in brengen en organiseert dit jaar lezingen, stadswandelingen en een tentoonstelling, met als hoogtepunt het concert van de Marinierskapel in de Grote Kerk. Het orkest van de Marinierskapel speelt de marsmuziek voor de Onderzeedienst, om zo Cornelis Drebbel te eren. De mars is decennia lang vergeten en nu opnieuw bewerkt en geschikt gemaakt voor deze tijd. De mars kan nu weer gebruikt worden voor officiële gebeurtenissen.
Voorafgaand aan de uitvoering geeft 'Drebbeldeskundige' Hubert van Onna een presentatie over deze markante kaaskop. De commandant van de Onderzeedienst, Kapitein ter Zee Marc Elsensohn MSc., gaat in op de geschiedenis van de duikboot en hoe de Onderzeedienst thans operationeel werkt. Na de lezingen wordt de Onderzeedienstmars gespeeld. Na een woord van aanvaarding door de burgemeester is er gelegenheid om een hapje en een drankje te nuttigen.
Het concert is gratis toegankelijk. Na afloop ontvangen de bezoekers een afdruk van de kaart die Drebbel van de binnenstad heeft gemaakt.