Noordwest Ziekenhuisgroep is in de jaarlijkse test van weekblad Elsevier beoordeeld als een van de beste ziekenhuizen van Nederland. Noordwest Ziekenhuisgroep behaalde dit jaar de hoogste scores op alle onderdelen van het onderzoek. Dit is een grote verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen het ziekenhuis - toen nog MCA geheten - juist een zeer lage score haalde.
Het onderzoek Beste Ziekenhuizen is een jaarlijkse meting naar de kwaliteit van zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. Het doel is een zo representatief mogelijk beeld te krijgen van het functioneren van het ziekenhuis als geheel.
Elsevier beoordeelt ziekenhuizen op patiëntgerichtheid met het oog op dienstverlening, wachttijden, informatie en voorlichting en op de veiligheid en effectiviteit van de medische zorg.
“Deze prachtige uitkomst is een bevestiging dat we het voor alle locaties goed doen”, zegt Joop Hendriks, voorzitter raad van bestuur met trots. “Het is een erkenning van de inspanning van al onze medewerkers. En een stimulans om continu te blijven werken aan de verbetering van onze zorg.”
Voor locatie Alkmaar van Noordwest Ziekenhuisgroep is dit de tweede keer dat de hoogste score is behaald: in 2013 werd de Alkmaarse locatie ook al bestempeld als het beste ziekenhuis.
Opmerkelijk is dat de locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep, in 2015 nog het Medisch Centrum Alkmaar, vorig jaar juist erg laag scoorde. Elsevier verklaart dat dit wellicht komt doordat het ziekenhuis vorig jaar middenin een fusie met het Gemini Ziekenhuis in Den Helder zat: “Wat in Alkmaar gebeurde, is vaker te zien: een ziekenhuis midden in een fusieproces is kennelijk minder scherp dan anders op het registreren, verzamelen en verstrekken van kwaliteitsgegevens over de zorg aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Kwaliteitsinstituut. Dit jaar is meteen de inhaalslag gemaakt.”
Noordwest Ziekenhuisgroep noemt als voorbeelden waarom de score dit jaar zoveel beter is dan vorig jaar:
- Borstkanker: het percentage patiënten bij wie na een borstsparende operatie kankerweefsel is achtergebleven is in verslagjaar 2015 aanzienlijk gedaald ten opzichte van verslagjaar 2014. Het percentage is gedaald van 17,1% naar 8,1%. Voor deze indicator wordt gekeken naar de aanwezigheid van tumorweefsel in de snijvlakken van de verwijderde tumor.
- Meniscus en voorste kruisband: het percentage patiënten dat binnen 1 jaar na artroscopie een heroperatie aan dezelfde knie heeft ondergaan was in Den Helder in 2014 nog 8% en in Alkmaar 4,2%. In 2015 is deze score voor Noordwest 3,9%.
- Antibioticaprofylaxe: de registratie van toegediende antibioticaprofylaxe is in Den Helder verbeterd. Hierdoor is het percentage antibioticaprofylaxe bij bepaalde operaties gestegen van 21,7% naar boven de 90%.