Reclame

Vrijdag is naar aanleiding van de aangekondigde kap van 8000 vierkante meter van De Hout een Facebookgroep opgericht, getiteld ‘Red de Hout’. Op 2 oktober had de groep 300 leden, op 3 oktober 500, en op het moment van schrijven bijna 900. Tijdens de commissievergadering van de dag ervoor bleek al dat de plannen rond vernieuwbouw van het ziekenhuis de gemoederen flink deden oplaaien, niet alleen bij erfoed- en milieuorganisaties, maar ook bij de Alkmaarse burgers. 

De insteek van de oprichters van de Facebookgroep is stevig: “Het oudste cultuurbos van onze regio dreigt gesloopt te worden door kortzichtig politiek bestuur. 'Alles van waarde is weerloos', zei Lucebert. Zo ver mogen we het niet laten komen.” Veel mensen reageren in de Facebookgroep met een verhaal over hoe bijzonder De Hout is of hoeveel De Hout voor hen heeft betekend.

Opvallend is dat veel leden die begaan zijn met het lot van De Hout de indruk lijken te hebben dat de volledige Hout gaat verdwijnen. Zo ernstig zijn de plannen in elk geval niet: het gaat om 8000 vierkante meter bos, oftewel een gebied van 80 bij 100 meter. Dat is 3% van de totale oppervlakte van De Hout. Het Alkmaarse college benadrukt bovendien dat alle gekapte bomen elders zullen worden gecompenseerd (al zal het uiteraard even duren voordat die nieuwe bomen dezelfde grootte hebben bereikt).

Enkele reacties zijn genuanceerder: zo merken enkelen terecht op het de 8000 meter nog altijd een relatief klein deel van De Hout is, en anderen wijzen erop dat er eenzelfde verontwaardigde discussie ontstond toen het ziekenhuis aankondigde te gaan verhuizen naar Heerhugowaard: “Als er A gezegd wordt komt de ene helft van de mensen in opstand en als er B gezegd wordt de andere helft. Nu is er een beslissing genomen en die heeft consequenties.” De verhuizing naar Heerhugowaard is nu van de baan, maar daarvoor in de plaats is de bomenkap gekomen. Andere genuanceerdere insprekers merken weer op dat het wél gaat om een van de oudste en meest diverse delen van De Hout en dat sommige bomen in dat deel honderden jaren oud zijn en eigenlijk niet kunnen worden vervangen.

Wat de Facebookgroep in elk geval duidelijk laat zien is hoe begaan deze 900 inwoners van Alkmaar zijn met het oudste stadspark van Nederland en hoe hoog de gemoederen oplopen als het gaat om de dreigende kap van een deel ervan.

Pin It
Bekeken: 4121x
Reclame