Reclame

Alkmaar, 19 maart 2013. Dinsdagmiddag is het grootste-onderdeel-uit-één stuk van Gasopslag Bergermeer in Alkmaar aangekomen. De slugcatcher. De slugcatcher is een bezinkbassin dat in zes delen is opgesplitst. Als aardgas van een diepte van ruim 2 kilometer naar boven wordt gehaald, komt er ook vloeistof mee: grondwater en  'condensaat'. Om het aardgas te kunnen gebruiken moet het echter droog en schoon zijn. In de slugcatcher zinken de vloeistoffen naar de bodem, terwijl het aardgas bovenin blijft hangen. De slugcatcher is gemaakt bij Antwerpen.

Het transport bracht het gevaarte over de Schelde richting Zeeland, via Dordrecht dwars door Holland naar Amsterdam en vervolgens over het IJsselmeer naar de kop van Noord-Holland. Vlak voor de Afsluitdijk is de slugcatcher in een hoek van 60 graden geplaatst om door de Stevinsluizen bij Den Oever te kunnen. De afgelopen dagen is het transport doorgegaan naar Den Helder, en vandaar via het Noord-Hollands Kanaal richting Alkmaar. Het laatste gedeelte, waarbij de vier grote Alkmaarse bruggen gepasseerd werde, duurde bijna een uur. Tijdens het passeren van de Friese Brug was er aan beide zijden maar 20cm speling.

Aan de Boekelerdijk wordt de slugcatcher vanaf het schip aan land gehesen om naar de gasbehandelingsinstallatie op het Alkmaarder bedrijventerrein Boekelermeer gebracht te worden. De slugcatcher is 58 meter lang, ruim 17 meter breed, 8 meter hoog en weegt 550 ton. De foto's van het passeren van de Tesselse brug zijn genomen door Annette Van Dijk. 


 

 

Pin It
Bekeken: 1772x
Reclame