De toren van de grote kerk in De Rijp is binnenkort weer te bezichtigen. Daarmee heeft De Rijp een belangrijke bezienswaardigheid terug. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de toren en aan het uurwerk. Het werk is onderdeel van de actie van Stichting Carillon De Rijp, die zich sterk maakt voor het terugzetten van een carillon in de kerktoren.
Ton Könst is de man die hard aan het werk is om de toren en het uurwerk klaar te maken voor bezichtiging. Hij is rustend directeur van VOPO, lid van de Stichting Behoud Torenuurwerken en bekend van zijn restauratie van het torenuurwerk van de kerk van Oost-Graftdijk, wat nu werkend te zien in Museum In ’t Houten Huis.
Er is al het nodige gebeurd: het afscheidingsschot is gesloopt en de onderdelen van het schot liggen voor hergebruik opgeslagen op de zolder. Het uurwerk staat nu geheel vrij op de derde verdieping en toont in alle opzichten zijn goede beeld en omvang. Ton heeft de elektromotoren al gereinigd en nagekeken zodat die weer zeer goed bruikbaar zijn.
Voor de komende periode staan de volgende werkzaamheden gepland: de valkoker wordt voor een deel weggehaald, zodat de gewichten die het uurwerk aandrijven op de tweede verdieping zichtbaar worden. Het ophalen van de gewichten gebeurt elk uur. Er komt ook speciale verlichting op de valkoker, zodat het publiek de diepte goed kan ervaren. Op dezelfde tweede verdieping komt een permanente expositie over de toren.
Het uurwerk heeft ook de aandrijving voor de twee bestaande klokken, maar die worden tegenwoordig door de atoomklok aangestuurd. Het is de bedoeling dat het oude uurwerk het slagwerk gaat bedienen van twee nieuwe kleine klokjes in de toren op het niveau van de expositieruimte. De elektromotoren worden geplaatst op de vloer, in het loze vak waar ooit de speeltrommel moest komen. Het hele uurwerk zal worden gereinigd en waar nodig met menie bijgewerkt. Voor zover is na te gaan zijn alle onderdelen aanwezig. Het houten frame van het uurwerk zal ook worden gereinigd en in de gekleurde was worden gezet. Het wijzerbord in de kerkzaal zal worden schoongemaakt. De cijfers en tekst en de wijzer van het uurwerk zullen worden verguld. Het gemarmerde houten bord zal zo nodig worden bijgewerkt. De originele eikenhouten deur naar de zolder komt weer prominent in het zicht door het weghalen van de brandwerende bekleding. Achter de eikenhouten deur komt een nieuwe brandwerende deur.
Naar verwachting kunnen de werkzaamheden in het najaar worden afgerond. Omdat het puur om vrijwilligerswerk gaat is er geen deadline gesteld. Juist omdat arbeidskosten niet spelen zijn er alleen kosten voor de onderdelen die moeten worden bijgemaakt en voor een nieuwe extra branddeur, voor een aangepaste verlichting die het uurwerk ten volle tot zijn recht moet laten komen, voor een subtiele afscheiding om passerende bezoekers te beschermen en voor de nodige verklarende tekstbordjes die moeten worden vervaardigd. Deze kosten worden betaald vanuit een subsidie uit de Monumentenpot van de gemeente Alkmaar. (foto's: Ad Hodde)