Het is dan wel pas na de zomer dat inwoners van Langedijk aan de gemeenteraad mogen vertellen hoe zij de bestuurlijke toekomst van Langedijk voor zich zien, maar momenteel is de regiegroep bestuurlijke toekomst al hard bezig met informatie verzamelen, aldus het NHD.
In november 2015 is de regiegroep in het leven geroepen. Er zijn tot dusver al enkele bijeenkomsten geweest waarbij de regiegroepleden zich hebben verdiept in de sterkten en zwakten binnen de organisatie en het bestuur van de gemeente en op kansen en bedreigingen van daarbuiten en hoe Langedijk er in de toekomst uit zal zien, zo rapporteerde de krant rond half mei 2016.
Tijdens de bijeenkomst op 1 september waarbij inwoners hun visie op de toekomst van de gemeente mogen geven wordt nog niet gepraat over een fusie. Daar is bewust voor gekozen, vertelt Jan Hofman, voorzitter van de regiegroep, aan het NHD. De regiegroep wil eerst duidelijk hebben hoe de inwoners er zelf over denken, en pas dan kan volgens hem worden bepaald of Langedijk het beste kan fuseren of dat een andere optie voor de bestuurlijke toekomst beter is. Het is ook mogelijk om alleen ambtelijk te fuseren, zoals Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo hebben gedaan, of om alles te laten zoals het is.
In juni 2015 presenteerde onderzoeksbureau Seinstravandelaar al een onderzoek naar wat de beste optie zou zijn. Daar kwam in feite uit dat Langedijk zou moeten fuseren met Heerhugowaard. De eenzijdige uitkomst beviel de raadsleden van Langedijk niet zo erg, en dus zochten ze verder.
Belangrijke punten voor de regiegroep zijn onder meer dat er voor Langedijk op het gebied van toerisme veel meer te halen valt. Ook moet het karakter van Langedijk behouden blijven. Eind 2016 verwacht Hofman dat de regiegroep duidelijk voor ogen zal hebben of Langedijk het beste zou kunnen fuseren of niet. De gemeenteraad moet dan de uiteindelijke beslissing nemen.