Alkmaar, 13 november 2012. Veertig procent van de scholieren komt geld tekort. Materiële verleidingen zijn groot voor een kind of jongere. Vriendjes hebben spullen die ze ook willen, er vallen allemaal folders in de bus met leuke hebbedingetjes. Maar verreweg de meesten kunnen die niet zomaar betalen. Een aantal zal evengoed besluiten iets te kopen, terwijl dit eigenlijk onverstandig is. De gevolgen zijn veelal moeilijker te overzien als het gaat om alle regelingen die er tegenwoordig zijn, zoals abonnementen en leningen. De menselijke gedachte is al gauw 'Dat zie ik dan wel weer' of 'Dat komt wel goed'. In de nationale Week van het Geld, van 12 t/m 19 november, wordt op veel basisscholen aandacht besteed aan het leren omgaan met geld.

Wethouder Jeugd Mirjam Hamberg (SP): 'De Alkmaarse gemeenteraad nam eerder dit jaar een motie aan, waarin werd gevraagd om meer preventieve acties, speciaal gericht op jongeren, om schulden te voorkomen. De nationale Week van het Geld is daar een mooi voorbeeld van. Scholen spelen tenslotte een belangrijke rol bij de opvoeding, maar ook ouders moeten hun kinderen leren om op een verstandige manier om te gaan met geld.' Om meer te weten te komen kan men zich op meerdere manieren laten informeren, bijvoorbeeld in de Budgetwinkels, bij het Jongerenloket en op de website van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Er is ook een website opgericht speciaal voor deze week.

Een van de actieve organisaties die zich bezig houdt met jongeren en schulden is de Alkmaarse jongerenorganisatie STAD. In deze Week van het Geld hebben medewerkers op straat  jongeren en hun ouders geinterviewd over omgaan met geld. Het filmpje is hier te zien. Er is verder een artikel over jongeren en schulden te lezen. De gemeente geeft op de eigen website ook een paar tips. Ouders worden aangeraden om hun kroost een vast bedrag aan zakgeld te geven en niet vooruit te lenen. Op is dan op. Zo leren ze makkelijker de waarde van geld kennen en uitgaven te plannen. Tevens wordt aangeraden om kinderen uit te leggen wat groepsdruk is, om ze hier beter tegen te wapenen. Een derde tip is om eigen over eigen (slechte) ervaringen te vertellen.

Het landelijke Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is de aangewezen plek waar voor ouders met vragen over opvoeden en opgroeien. Naast de al eerder gegeven sites, kan men ook nog kijken bij het Nibud en bij de sectie Werk en Inkomen op de gemeentesite.

Pin It
Bekeken: 1259x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/