Wie aan een filmhuis denkt, denkt meestal aan ‘wat oudere films’ of simpelweg aan films die grote bioscopen doorgaans niet draaien. Dat tweede is waar, maar het eerste absoluut niet, volgens voorzitter Pieter Schotte, marketingmanager Thijs van der Meulen en allround medewerker Jelmer de Reus van Filmhuis Alkmaar, want Filmhuis Alkmaar draait juist de pareltjes van de filmindustrie.
Filmhuis Alkmaar is nu al een tijdje verhuisd van het pand aan het Verdronkenoord naar het nieuwe bioscoopcomplex aan de Pettemerstraat, dat ze delen met bioscoop Vue Alkmaar. Dat is een flinke verandering geweest, niet alleen qua huisvesting, maar ook qua manier van werken. Waar de vrijwilligers voorheen bijvoorbeeld of kassamedewerker waren, of operateur, of achter de bar stonden, hebben ze meer een allround functie gekregen waarbij iedereen de functie van ‘host’ kan vervullen. De meeste vrijwilligers hebben dat volgens Thijs ervaren als een verrijking van het werk dat ze doen.
Ook is uiteraard de huisvesting heel anders. Waar het op het Verdronkenoord door de leeftijd van het pand soms een beetje behelpen was hebben de mensen van Filmhuis Alkmaar nu allerlei moderne technische hoogstandjes tot hun beschikking, waaronder de Dolby 7.1 geluidsinstallatie. Niet veel filmhuizen zullen kunnen zeggen dat ze dat hebben; Thijs merkt zelfs op dat Filmhuis Alkmaar waarschijnlijk het enige filmhuis in Nederland is met zo’n geluidssysteem.
De zalen zijn bovendien multifunctioneel ingericht en zijn behalve voor film ook geschikt voor lezingen, muziekoptredens en kleinkunst. Ook de foyer is uitgerust met niet minder dan elf beamers die op elke muur kunnen projecteren. Die worden niet alleen gebruikt om bijvoorbeeld trailers van films te laten zien, maar ook om simpelweg de zaalnummers en de film die er wordt gedraaid te tonen. Ook de menukaart achter de bar is een projectie. Deze elf beamers kunnen voor van alles worden gebruikt en bieden vele mogelijkheden om de foyer in te richten en te gebruiken. Voor de opening van het filmhuis is zelfs een speciale animatie gemaakt die op alle muren werd vertoond, zodat de animatie de hele zaal vulde.
De verhuizing naar de Pettemerstraat heeft voor Filmhuis Alkmaar tot nu toe alleen maar positief uitgepakt. Thijs geeft aan dat geen van hen nog geen enkele bezoeker heeft gehoord dat hij het nieuwe Filmhuis niets vindt en niet meer terug komt: ze horen alleen maar positieve reacties. De bezoekers zijn dus blij verrast, er is een grote kwaliteitssprong gemaakt en er is nu de beschikking over drie zalen en een sfeervolle foyer. Dit uit zich ook in bezoekersaantallen: zo waren er twee weken geleden in totaal 1200 bezoekers per week. Dat is veel, zeker gezien het feit dat het hoogste bezoekersaantal per week wat aan het Verdronkenoord ooit is gehaald 1500 was, en nog wel in de week voor kerst.
In de toekomst gaat Filmhuis Alkmaar nog meer aan randprogrammering doen, zoals live muziek. Hiervoor zijn al meerdere partijen benaderd, waaronder Stadsstrand De Kade, die in de toekomst misschien buiten films willen gaan vertonen op buitenschermen die het Filmhuis kan aanleveren. Ook wil Filmhuis Alkmaar samenwerkingsverbanden aanleggen met culturele instellingen zoals poppodium Victorie zodra dat ook op Overstad is gevestigd.
En niet alleen culturele instellingen worden benaderd vanwege de randprogrammering: Filmhuis Alkmaar werkt ook samen met andere lokale ondernemers. Zo is het interieur ontworpen door een Alkmaarse architect en zijn de stoelen en tafels in de foyer van de hand van een Alkmaarse meubelmaker.
Een van de belangrijkste verschillen tussen een filmhuis en een bioscoop is dus dat een filmhuis ook films draait waar wat minder publiek op af komt. Een bijzondere documentaire wordt doorgaans bezocht door misschien dertig mensen, terwijl de bioscoop bij wijze van spreken de zaal niet eens opent voor minder van honderd bezoekers. En hoewel je zou kunnen denken dat Vue en Filmhuis Alkmaar elkaar beconcurreren is het tegendeel het geval: ze vullen elkaar aan, juist doordat ze nooit elkaars films draaien en een iets ander publiek voor ogen hebben. Op de vorige locatie trok Filmhuis Alkmaar rond de 40.000 bezoekers per jaar, maar men wil dat nu omhoog krijgen naar 60.000. Gezien de gunstige locatie in een aantrekkelijk modern complex en de grote kwaliteitsverbetering die de filmbeleving in Filmhuis Alkmaar heeft gemaakt lijkt dat zeker geen onrealistische doelstelling.