Redactiechef Fred Hoogendoorn van het NHD haalde zaterdag opnieuw hard uit naar de Alkmaarse politiek. Dat er in de zaterdageditie een pittig artikel op de eerste regiopagina staat is niet opmerkelijk, wél dat er een snijdend opiniestuk over de halve voorpagina staat. Voorpagina's worden in de regel gereserveerd voor nieuws, niet voor de (persoonlijke?) inzichten van een redactiechef. Het stuk bevat namelijk niets nieuws anders dan dat naast het Alkmaarse college nu ook de oppositie over de journalistieke knie gaat, want die laat het allemaal maar gebeuren.
Het rapport van Ernst & Young zou aantonen dat er een jaar lang niets aan de bedrijfsvoering is gedaan, of er is niets bereikt. Dit terwijl wethouder financiën Dijkman vrijdag nog had gezegd dat het rapport al achterhaald is. Redactiechef Hoogendoorn betwijfelt echter of de begroting van 2015 van het 'blunderende stadsbestuur' inderdaad positief uit zal vallen. Maar wat hem vooral niet aanstaat is de houding van het hele stadsbestuur.
Wethouders zouden volgens eerdere rapporten 'graag geld uitgeven' aan persoonlijke zaken en verkiezingsbeloften. Wat er mis is met bijvoorbeeld dat laatste wordt niet verteld. Een politicus die de verkiezingsbeloften niet nakomt komt er namelijk ook zelden goed af bij het journaille.
De fractievoorzitters van OPA en VVD zouden het Ernst & Young rapport na 17 maart ruim een week hebben laten liggen en donderdag zaten drie van de vier coalitiepartijen zonder fractieleider in de raadsvergadering. De coalitie laat het allemaal maar gebeuren, concludeert Hoogendoorn daarom. En de oppositie 'blinkt niet uit door oplettendheid of heeft de moed opgegeven', want 'de regering van wethouder en OPA-leider Victor Kloos' wint elke stemming. Je zou dus ook kunnen stellen dat het college de gelederen goed heeft gesloten waardoor er een duidelijke koers kan worden gevaren. Maar wanneer het een koers is waar je het niet me eens bent kan het natuurlijk frustrerend uitpakken.
Wethouder Dijkman stelde vrijdag dat het college positief is over de toekomst. Naast de sluitende begroting van 2015, is vroeg gestart met de Voorjaarsnota en er worden duurzame maatregelen genomen. Onder andere worden 20 banen geschrapt. Het NHD reageert wantrouwend, er was (nog) geen gedegen onderbouwing.
Met het college als uitvoerder en de gemeenteraad als controleur, kan en mag de raad zich feitelijk niet met de bedrijfsvoering bemoeien, vertaalt Hoogendoorn. "Dat regelen de wethouders wel. Na ons de zondvloed..." Dat recht hebben zij, zo stelt hij, volledig verspeeld. Dat de verantwoordelijk wethouder opgestapt is en er een nieuwe wethouder aangetreden is doet daarbij blijkbaar niet ter zake