Reclame

Wijkcentrum De Mediaan in de Stad van de Zon is misschien niet zo bruisend als de gemeente graag had gewild, maar sociaal ondernemer Henk Pannekoek bruist wel van de ideeën om te voorkomen dta het wijkcentrum verdwijnt.

Een week geleden besloot de gemeente Heerhugowaard om de huur van wijkcentrum De Mediaan in de Stad van de Zon per 1 september 2017 op te zeggen. Op die datum verloopt namelijk het contract met Woonwaard, de eigenaar van het pand. Het wijkcentrum is niet het bruisende middelpunt van de wijk geworden zoals men het acht jaar geleden, toen het werd gebouwd, voor ogen had. Volgens de gemeente komt dat doordat de Stad van de Zon voornamelijk wordt bewoond door mensen die geen behoefte hebben aan een wijkcentrum.

Sociaal ondernemer Henk Pannekoek is het daar niet mee eens en heeft er zijn zinnen op gezet om het wijkcentrum nieuw leven in te blazen. Hij ziet kansen in de Mediaan voor een sociaalmaatschappelijk restaurant met ijssalon, theater en muziekactiviteiten en als bedrijfsverzamelgebouw voor (startende) ZZP-ers. Volgens hem heeft de gemeente nooit goed onderzocht of er inderdaad geen behoefte aan is. Misschien sluiten de voorzieningen die het wijkcentrum biedt wel helemaal niet aan op de behoeftes die de bewoners wel hebben. Zo is het restaurant alleen op woensdag ‘s avonds open en op vrijdag en in het weekend alleen voor groepen vanaf twintig personen, terwijl het goed mogelijk is dat de meeste bewoners van de Stad van de Zon overdag werken en juist graag ‘s avonds in een restaurant zouden willen eten.

Henk Pannekoek heeft wel een paar ideeën hoe het wijkcentrum  zou kunnen worden behouden, want “waar het behoefte aan heeft is actief ondernemen. Het is niet genoeg om de deuren open te zetten en te wachten tot er iemand komt: er moet een actieve ondernemer in die dingen gaat organiseren.”

Pannekoek heeft daarom een aantal partijen benaderd met de vraag of ze er interesse in hebben om iets te organiseren, zoals Praktijkschool Focus, Esdégé Reigersdaal, de organisatie voor dienstverlening aan verstandelijk beperkten, en jongerencentrum Difference.

Woonwaard vindt ook dat het gebouw zijn sociaalmaatschappelijke functie moet behouden, maar dan er moeten dingen gaan gebeuren die geld gaan opleveren. Er moet dus wel iets anders voor in de plaats waar huurinkomsten gaan ontstaan. Vooralsnog is het probleem dat al deze organisaties wel interesse hebben, maar geen financiering.

Om zijn plan verder uit te werken neemt Henk Pannekoek op 4 april deel aan de bijeenkomst ‘Beter kijken naar Heerhugowaard’ in Theatercafé COOL, waar hij zijn plan voor de Mediaan zal presenteren en hoopt op extra ideeën. Zelf heeft hij ook twee inspiratieavonden georganiseerd op 21 en 22 april. Hiervoor zullen de bewoners van de Stad van de Zon worden uitgenodigd. Het is de bedoeling dat ze niet alleen een flyer in de brievenbus krijgen, maar dat er wordt aangebeld, het doel van de avond wordt uitgelegd en er wordt benadrukt dat 'we het erg fijn zouden vinden als u komt'.

Als Pannekoek zijn plan klaar heeft gaat hij het eerst voorleggen aan Woonwaard. Woonwaard moet dan beoordelen of het een goed idee is. Daarna kan de stap richting de gemeente worden gemaakt. Woonwaard is er er op de hoogte van dat hij aan een plan werkt en moedigt het ook aan. Woonwaard deelt bovendien zijn mening: “Er appartementen van maken kan altijd nog”. (foto's: Heerhugowaard Centraal/Liza de Bruijn)

Pin It
Bekeken: 4179x
Reclame