Wethouder Jan Nagengast van het CDA heeft de eerste extra rolcontainers uitgedeeld bij bewoners in Schermer. Dit was in samenwerking met HVC die in dit gebied het afval ophaalt. Eind 2014 stemde de toenmalige gemeenteraad van Schermer in met wijzigingen in het afvalinzamelingsysteem. Nu Schermer is gefuseerd met Alkmaar ontvangen alle huishoudens in Schermer, die momenteel gebruik maken van rolcontainers, twee nieuwe rolcontainers om het huishoudelijk afval aan huis beter te kunnen scheiden.
Het gaat om een exemplaar voor plastic, lege drinkpakken en blik (PMD), en een rolcontainer voor oud papier en karton. De plastic-container is grijs van kleur met een oranje deksel, de rolcontainer voor papier is grijs met een blauw deksel. Ieder huishouden heeft straks in totaal vier rolcontainers. Tevens zal de rolcontainer voor papier worden opgehaald door de verschillende verenigingen in de dorpen.
De gemeente Alkmaar en HVC vinden het belangrijk om afval te scheiden. De PMD- en de papierrolcontainer aan huis zijn maatregelen om dit te stimuleren. Als er thuis groente-, fruit- en tuinafval (gft), oud papier en karton en plastic verpakkingen, lege pakken en blik goed apart worden gehouden blijft er nog maar weinig restafval over. De gemeente wil daarom in de nabije toekomst kijken naar een andere manier van inzamelen van het restafval. Deze maatregelen worden verder behandeld in het nieuwe afvalbeleidsplan.
Het nieuwe afvalbeleidsplan dat op 25 februari in de gemeenteraad van Alkmaar wordt besproken, stelt een grote verandering in de manier van inzamelen in de laagbouwwijken voor. Het systeem van ‘omgekeerd inzamelen’ wordt daarbij wijk voor wijk uitgerold, te beginnen in Schermer en Graft-De Rijp. Dit betekent dat huis aan huis de grondstoffen plastic, lege pakken, blik, papier en gft gescheiden worden opgehaald. Het restafval dat dan nog overblijft (en dat zijn in de praktijk meestal zeer kleine hoeveelheden) brengt men naar een ondergrondse container in de wijk of men krijgt hiervoor een vierde rolcontainer aan huis. Dit systeem geeft bewoners de kans het afval zo goed mogelijk te scheiden. Hoe beter de verschillende afvalstromen apart worden gehouden, hoe minder restafval overblijft.
Een belangrijk onderdeel uit het nieuwe afvalbeleidsplan is het vergroten van de bewustwording bij de inwoners. Bijna al het afval kan door nieuwe technologieën nuttig worden hergebruikt. Ingezamelde grondstoffen leveren bovendien vaak geld op, terwijl het verbranden steeds duurder wordt. Hoe minder afval in de verbrandingsoven belandt, hoe beter dat is voor de portemonnee en het milieu.