Alkmaar, 20 december 2011. De Kerstdagen en Oud en Nieuw staan voor de deur. De tijd van gezelligheid met vrienden, familie en het gezin. Alcohol lijkt vaak makkelijker te vloeien dan normaal in het jaar. Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen thuis beginnen met drinken. Vaak zijn het de ouders die het eerste drankje aanreiken. Denk maar eens aan het kerstdiner als opa zegt: "Ach, laat dat kind toch, vroeg of laat komt het er toch van". Of als je kind zegt: "Mam, doe niet zo flauw, met Oud en Nieuw drink ik ook champagne, hoor!"
De acht gemeenten uit de regio Alkmaar en de GGD Hollands Noorden willen met de campagne: 'Mam, mag ik ook een glaasje?',ouders, scholen, horeca en sportverenigingen bewust maken dat alcohol drinken zeer schadelijke gevolgen heeft voor de jeugd. Martin Hagen, wethouder Volksgezondheid, zegt: "Volgens onderzoek van de GGD is het alcoholgebruik onder jongeren gedaald, maar nog steeds drinkt 32% van de jongeren in Alkmaar overmatig alcohol. De gedachte "ééntje moet toch wel kunnen!?" is verleidelijk. Maar het advies voor ouders is: wees duidelijk en blijf de regel stellen: 'geen alcohol tot tenminste 16 jaar'. Ook tijdens de feestdagen thuis en buitenshuis."
De meeste kinderen zijn zo'n anderhalf jaar na hun eerste glas voor het eerst dronken. Want af en toe een drankje wordt altijd meer, nooit minder. Het is wetenschappelijk bewezen dat drinken bij kinderen, dom maakt. Alcohol kan de hersenen onherstelbaar beschadigen, met soms grote gevolgen. Het kan de ontwikkeling van het denken en de sociale vaardigheden blijvend verstoren. Zo verdrinken jongeren hun eigen toekomst. Overmatig en vaak drinken kan ertoe leiden dat een kind uiteindelijk twee tot zelfs drie schoolniveaus lager eindigt. Daarnaast wijst onderzoek ook uit dat hoe langer de eerste ervaring met alcohol uitgesteld wordt, hoe groter de kans dat pubers leren dat er ook andere manieren zijn om je te vermaken. Met het uitstellen van het eerste alcoholmoment is dus een hoop te winnen. Voor tips: www.geenalcoholonderde16.nl