Over een halve maand is het zover: dan wordt in de Grote Kerk in Alkmaar de musical ‘Het Kanaal’ opgevoerd. ‘Het Kanaal’ speelt in de negentiende eeuw en gaat over het graven van het Noordhollandsch Kanaal van Amsterdam naar Den Helder, een besluit van koning Willem I. De hoofdrollen worden vervuld door de leden van een arm gezin dat onder barre werkomstandigheden moet zien te overleven. Er spelen 180 mensen in de musical, waaronder 60 kinderen (foto 2), en die zijn allemaal afkomstig uit Alkmaar, Graft-de Rijp en de Schermer, de gemeenten die sinds 1 januari 2015 de nieuwe gemeente Alkmaar vormen. Onder de castleden zijn bovendien 18 medewerkers van het MCA, waarvan sommigen ook al in 2001 in de musical meespeelden (foto 3).
Regisseur Rudi Oranje benadrukt dat de opvoering van de musical zeker geen herhaling is van de opvoering in 2001, toen de cast volledig bestond uit medewerkers van het MCA, maar een hele nieuwe productie is met een nieuw verhaal. “Mijn allerbelangrijkste opdracht is om de mensen uit Graft-De Rijp, Schermer en Alkmaar met elkaar kennis te laten maken op een gewone manier.”
Waar in 2001 de musical de rode draad in het verhaal een dokter was die zich druk maakte over de werkomstandigheden van de arbeiders die het kanaal groeven is het verhaal nu herschreven. De basis is hetzelfde gebleven, maar de dokter is verdwenen en daarvoor in de plaats zijn allerlei verwijzingen naar de fusie van Alkmaar met Schermer en Graft-De Rijp gekomen. Volgens Rudi Oranje is juist een verhaal over het Noordhollandsch Kanaal geschikt om deze verbintenis uit te beelden: “Het kanaal zit aan Graft-De Rijp, zit aan Schermer, zit aan Alkmaar.” Verwijzingen naar de fusie zitten ook in de teksten van de personages verwerkt, zoals in de toespraak van koning Willem I, die steeds nadrukkelijk Alkmaar, Schermer, Graft-De Rijp en Noord-Holland noemt.
Bovendien is het verhaal geactualiseerd en is het ook gericht op het grotere thema van mensen die vanwege de armoede uit hun eigen land zijn weggevlucht en hopen elders een beter bestaan op te bouwen. ‘Het Kanaal’ draait immers om een migrantengezin dat moet zien te overleven in een omgeving waar de mensen die er al wonen hen met wantrouwen bekijken en al die migranten eigenlijk maar niets vinden.
‘Het Kanaal’ is op 11, 12, 13, 14 en 15 november te zien in de Grote Kerk. Kaarten zijn nog te bestellen via www.grotekerk-alkmaar.nl.