Sinterklaas is dan wel nog niet in het land, maar vrijdagavond vond in de hal van het gemeentehuis van Heerhugowaard al de boekpresentatie van de twee verhalenbundels met elk vijftig verhalen “Vijftig keer Sint Nicolaas” en “Prettige Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar” plaats. De verhalen zijn in de loop van tientallen jaren geschreven door toneelschrijver Ruud van Ling en de bundels zijn geïllustreerd door kunstenaarsstudent Berend Post. Een tentoonstelling van Berends andere werken is nog drie weken te zien in het gemeentehuis. Na het openingswoord door Van Ling en het voorlezen van een van de verhalen mocht burgemeester Han ter Heegde de eerste exemplaren van de boeken in ontvangst nemen.
De titel van de eerste bundel is uiteraard een knipoog naar een populaire boektriologie voor volwassenen. Schrijver Ruud van Ling is zelf een groot liefhebber van het sinterklaasfeest omdat het zo mystiek is. “Je kunt het namelijk vieren zonder dat de goedheiligman erbij is. Ook een zwarte of een bonte piet is niet per se noodzakelijk.” De titel van de tweede bundel verwijst naar de meest voorkomende tekst op kerstkaarten. Van Ling noemt deze bundel dan ook “eigenlijk een kerstkaart in de vorm van vijftig verhalen”.
De sinterklaas-, kerst-, en oudejaarsverhalen zijn specifiek verhalen voor volwassenen. Sinterklaasverhalen voor volwassenen zijn nog er niet veel; volgens van Ling komt dat doordat de laatste jaren de meeste mensen vinden dat het sinterklaasfeest puur voor kinderen is. Met deze verhalen wil hij dan ook aantonen dan sinterklaas net zo goed een feest voor volwassenen is. De insteek van de kerstverhalen is vooral dat kerst ook op een sobere en ingetogen manier gevierd kan worden, in plaats van op de uitbundige wijze die men tegenwoordig gewend is.
De verhalen komen onder andere uit Van Lings jeugd en uit zijn tijd als onderwijzer. Het verhaal ‘Gemengde Sint’, wat hij tijdens de presentatie voorleest, illustreert overigens niet alleen dat het sinterklaasfeest voor zowel kinderen als volwassenen bedoeld is, maar ook hoe het feest kan zorgen voor succesvolle integratie van bijvoorbeeld asielzoekers.
‘Gemengde Sint’ gaat over de sinterklaasviering op een school in een volksbuurt waar vooral allochtone gezinnen met veel kinderen woonden en illustreert bovendien hoe universeel sinterklaas is en hoe ook de allochtone kinderen het feest prachtig vonden. Van Ling noemt het vieren van sinterklaas dan ook “de eerste stap om de Nederlandse zeden en gewoonten te leren kennen”. Het verhaal ‘Gemengde Sint’ eindigt met de woorden: “Diverse bezorgde collega’s vonden dat we een vreemde cultuur aan de kinderen opdrongen, maar wie zag hoe deze kinderen hun gemengde sint omarmden, die wist wel beter.”
Dit verhaal, dat volgens Van Ling bewijst dat het vieren van het sinterklaasfeest ervoor kan zorgen dat niet-Nederlanders makkelijker integreren en de Nederlandse taal en gewoonten leren, inspireerde burgemeester Ter Heegde bovendien om de 600 asielzoekers die momenteel verblijven in het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard uit te nodigen om op het gemeentehuis Sinterklaas te komen vieren.