‘De Nationale Ombudsman houdt de bedriegers van de Alkmaarse politie de hand boven het hoofd. Mijn communicatie met de ombudsman stopt bij deze dan ook. Ik zal jullie binnenkort eventjes flink de oren uitspuiten, want die zitten vol met arrogante stront.’ Was getekend, Pieter Bliek, valselijk beschuldigd van vervaardiging en bezit van kinderporno. De Alkmaarder is de afgelopen maanden steeds feller en met steeds kwetsender taalgebruik te hoop gelopen tegen de voormalige Alkmaarse rechter Reinier van Zutphen, nu Nationaal Ombudsman, en zijn medewerkers. Het is geëindigd, zoals alle acties van Bliek zijn geëindigd: met nul resultaat.
Hij wilde bijvoorbeeld graag dat burgemeester Piet Bruinooge en drie politiefunctionarissen aangifte tegen hem deden wegens laster en smaad. Dus smeet hij met, voor genoemde vier personen beledigende commentaren op artikelen over gedoe in Alkmaar, die begin dit jaar verschenen op de site alkmaar.nieuws.nl. Eerder zat hij een politiewoordvoerster op de huid. Zijn ‘kwelgeesten’ gaven geen krimp. Daardoor blijft de alomvattende vraag: waarom moest Bliek aan de schandpaal?
De affaire beheerste de afgelopen zeven jaar het leven van ex-journalist en onlangs afgestudeerd religiewetenschapper Bliek. Eind 2008 stonden er twee agenten op de stoep van zijn woning aan de Steijnstraat. De politiemensen vertelden hem dat hij er via M (meld misdaad anoniem) een anonieme tip was binnenkomen dat hij pikante foto’s van minderjarige meisjes zou hebben gemaakt. Ter plekke constateerden de dienders, aldus Bliek, dat het onschuldige foto’s waren van buurtkinderen. Van de ouders had hij toestemming gekregen voor de opnamen. De beer was echter los. Bliek: “De zaak kwam in het nieuws, en er werden in de Tweede Kamer zelfs schriftelijke vragen gesteld aan de minister van justitie,doordat de politie de regels van de kliklijn had overtreden. Een tip is geen tip en onderzoek is vereist voordat agenten op pad worden gestuurd.”
De Alkmaarder trachtte aan te tonen dat hem onrecht was aangedaan, ‘omdat iemand de pest aan me heeft, uit wraak voor mijn kritiek in woord en geschrift jegens de autoriteiten’. Maar noch bij de klachtencommissie van de politie, noch de Nationale Ombudsman (toen nog Alex Brenninkmeijer) kreeg hij zijn gelijk. De burgemeester bleef als korpsbeheerder pal achter zijn korps staan. Omdat hij steeds weer als verliezer uit de strijd kwam, schreef hij zijn nachtmerrie op en publiceerde deze via de website valsbeschuldigd.nl .
Daarin worden de acht ‘daders’ met naam en toenaam genoemd en flink over de hekel gehaald. Niemand klaagde tot nu toe daarover, of nam juridische stappen. Bliek: “Gewoon doodzwijgen dan waait de storm vanzelf over, zo denken ze er over. Want door de zaak te gaan oprakelen en te eisen dat namen worden geanonimiseerd, ontstaat er tumult en dat levert mogelijk publiciteit op en dat is het laatste wat ze willen.”
In een ultieme poging zijn gelijk te halen, vroeg hij de nieuwe Nationale Ombudsman het dossier-Bliek opnieuw te beoordelen. De Alkmaarder zat Van Zutphens mensen vreselijk op de huid, maar haalde definitief bakzeil. “De ombudsman heeft op basis van aantoonbaar vervalste en geantedateerde gegevens van de politie een oordeel geveld.” Van zijn voornemen om bij het kantoor van de ombudsman in den Haag een rel te schoppen, ziet hij af. “Ik berust, zij het met moeite. Ik ben moe.” De ‘tegenstanders’ van Bliek zijn de afgelopen maanden meermalen om commentaar gevraagd, er wordt nog steeds op antwoord gewacht. (NZG journalisten/ Arno Ruitenbeek)