Het Noordwest ziekenhuis in Alkmaar zal op 31 december de afdeling bijzondere tandheelkunde sluiten. Het nieuws zorgt voor ophef onder mensen met grote angst voor de tandarts, en onder ouders en verzorgers van cliënten en kleine kinderen die speciale aandacht nodig hebben. Ook de tandartsen die er werken zijn niet te spreken over het voornemen, laat het NHD weten.

Het tandheelkundig centrum ontvangt jaarlijks bijna 2.000 patiënten vanuit de hele regio Noord-Holland Noord. Er worden complexe ingrepen gedaan die een reguliere tandarts niet kan doen, maar het gaat vooral om speciale aandacht. Er komen patiënten met grote angst voor gewroet in hun mond, met gedragsproblemen, met een extreme kokhalsreflex, en met fysieke of mentale beperkingen. Ook kunnen kinderen onder 4 jaar en/of met een afwijkend gebit er terecht.

Vooral voor mensen met een psychische stoornis is het al spannend genoeg om naar de tandarts te gaan, en daarvoor naar Alkmaar te reizen. Er wordt gevreesd dat zij straks naar Amsterdam moeten. Stichting Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam heeft andere locaties in de provincie, maar vaak niet of beperkt multidisciplinair.

De tandartsen hebben het gevoel dat ze ondanks besprekingen al in een voortijdig stadium buitenspel zijn gezet. Ze hadden voorgesteld om buiten het ziekenhuis een NWZ-praktijk op te zetten, zonder dat het extra zou kosten. Tandarts angstbegeleiding Erik Vermaire tegen het NHD: "Dat het ziekenhuisbestuur de bijzondere tandheelkunde als een niche activiteit ziet en daar niet verder mee wil, kiest voor meer ruimte voor hoog complexe en acute zorg, is zijn goed recht. Alleen de manier waarop, is betreurenswaardig. Je gooit iets moois, goeds, functioneels te grabbel.”

Voor de tandartsen zelf is de toekomst ook onzeker. Vijf van de zeven hebben geen eigen praktijk. (foto: Pexels / Andrea Piacquadio)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl