Streekstad Centraal

De diefstal van een koperen bliksemgeleider van een rieten dak in Bergen levert twee mannen uit Alkmaar en Heerhugowaard een veroordeling op van zes weken gevangenisstraf. Ze moesten zich vrijdag bij de politierechter in Alkmaar verantwoorden. Ze moeten ook nog eens bijna tien mille schadevergoeding betalen. De veroordeling was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

De Alkmaarder D.T. was niet komen opdagen, maar de 39-jarige R.B. uit Heerhugowaard werd vanuit de gevangenis naar de zitting gebracht. Hij zit een onvoorwaardelijke celstraf van 160 dagen uit voor een eerder vergrijp. Een voorwaardelijk deel van de straf van toen wordt nu omgezet in een extra 80 dagen celstraf. De proeftijd van toen wordt nog eens met een jaar verlengd.

De Heerhugowaarder had de koperdiefstal van het dak van een woning in Bergen naar eigen zeggen gepleegd, omdat een ijzerhandelaar hem had wijsgemaakt dat het huis gesloopt zou worden. De hulp van de Alkmaarder had B. nodig omdat hij zelf niet meer het dak op kon klimmen. Na een motorongeluk zijn zijn schouders verbrijzeld.

De koperen bliksemgeleider zou hem 150 euro opleveren. Zijn maat klom het dak op en richtte veel schade aan om het koper te bemachtigen. Het sloopverhaal klopte niet. De woning werd verbouwd. Hun pech was dat de eigenaar van de woning na eerdere diefstallen veel camera's had opgehangen. Door deze beelden waren de verdachten uiteindelijk herkend en aangehouden.

De officier achtte bewezen dat de twee mannen het koper hadden gestolen. Voor koperdiefstal zijn er speciale richtlijnen. Niet alleen omdat de diefstal tot veel schade leidt, maar ook omdat het rieten dak zonder bliksemgeleider vatbaar is voor brand. De schade aan het rieten dak was 8754 euro en de woningeigenaar kreeg ook een vergoeding van 1000 euro voor de vele uren dat hij in de weer moest met de beelden van de beveiligingscamera's. De Heerhugowaarder en Alkmaarder mogen dat bedrag samen ophoesten.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Streekstad Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@streekstadcentraal.nl