Reclame

Alkmaar, 30 oktober 2014. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Steeds meer bedrijven en instellingen maken werkstress op de werkvloer bespreekbaar of ontwikkelen een eigen aanpak. De sector economie van het ROC Horizon College kampte met hoge werkstress en het ziekteverzuim liep op tot 6 procent. Medewerkers sloegen vergaderingen over en werkten onvoldoende samen. Aan de hand van interviews, vragenlijsten en groepsgesprekken met de 150 medewerkers probeert het college hier verandering in te brengen. Het ziekteverzuim daalde bij de sector economie uiteindelijk met 2 procent.

Directeur Kees Sietsema (57) van de sector economie, wil actief bijdragen aan de Check Je Werkstress Week van 3 tot en met 6 november. Hij wisselt dinsdag 4 november één dag van baan met een medewerker van de administratieve afdeling. “Ik hoop ook dat anderen open gaan staan voor collega’s in de organisatie die een andere taak hebben. Als je daarvoor open staat dan is het ook gemakkelijker om de werkstress van een ander te begrijpen”, aldus Kees Sietsema.

In Nederland lopen jaarlijks bijna 1 miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werk gerelateerde psychische ziekten. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan.

Van 3 tot en met 6 november organiseert het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met Focal Point de Check Je Werkstress Week. Samen met ambassadeurs Leontien van Moorsel en Arko van Brakel en diverse bedrijven zoals ING, de Baak, Siemens en Amphia Ziekenhuis wordt aandacht besteed aan werkstress. Werkgevers en werknemers gaan in gesprek, organiseren bijeenkomsten over werkstress, ruilen een dag van baan om werkplezier en motivatie te verhogen en bevorderen een gezonde leefstijl door looplunches. Voor het volledige overzicht, kijk op de website Check Je Werkstress

Pin It
Bekeken: 1336x
Reclame