Reclame

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat het voornemen bestaat om twee basisscholen in Bergen te fuseren. Het gaat om de Lucebertschool en de Van Reenenschool. Op die fusieplannen komt nu kritiek van ouders van leerlingen op de Van Reenenschool. Zij stellen dat zij niet betrokken zijn geweest bij de besluitvorming en vrezen nu voor een voldongen feit te staan.

Duinstreek Centraal sprak met Pieter Joosse, één van de betrokken ouders. "We staan niet per se afwijzend tegenover een fusie", nuanceert hij. "Wel maken we ons zorgen over de weg die nu bewandeld wordt." Samen met andere ouders van leerlingen op de Van Reenenschool heeft Joosse een kritisch stuk opgesteld, waarin aandacht wordt gevraagd voor de zorgen die er leven.

Eén van die zorgen is de locatie van de nieuwe school. Als er voor de Lucebertschool gekozen wordt verdwijnt het openbaar onderwijs uit het centrum van Bergen. En dat is zonde, vindt Joosse. "Onze school heeft een belangrijke maatschappelijke functie", legt hij uit. "Zo hebben we ook veel vluchtelingen opgevangen. Ik vind dat een school als de onze thuis hoort in het centrum van Bergen."

De ouders roemen de schitterende locatie van de school, aan de bosrand, en waarderen de ruimte voor theater op de zolder. De Van Reenenschool is de oudste school van Bergen en de enige in het historische centrum. Het oude gebouw is waardevol, oordelen de ouders. Ze vrezen dat de keuze voor de Lucebertschool vooral een financiële is; het oude gebouw verduurzamen zou te kostbaar zijn.

"Maar het gaat ons niet alleen om die locatie", verduidelijkt Joosse. "Het gaat er vooral om dat wij mee willen praten. Het is niet correct dat dit besluit buiten de ouders om genomen wordt." Het uitspreken van het voornemen tot fuseren zal er ook toe leiden dat Bergenaren hun kinderen op een andere school inschrijven. "Er ontstaat zo een leegloop. En dan zijn er al snel te weinig leerlingen over. Een beproefd concept om de verandering er van bovenaf door te drukken", zegt Joosse kritisch.

De ouders verwijten de Intergemeentelijke Stichting Openbaar Basisonderwijs (ISOB), waar de scholen onder vallen, niet juist te hebben gehandeld. De ouders hadden wel degelijk eerst moeten zijn geraadpleegd, schrijven ze. De ouders missen de inhoudelijke onderbouwing van de plannen. Er wordt gezegd dat verduurzaming van het oude gebouw vier miljoen euro zou kosten, maar het is de ouders niet duidelijk waarop het schoolbestuur dat bedrag baseert.

Als er dan toch verhuisd moet worden, wat gebeurt er dan met het oude gebouw, vragen de ouders zich af. Ze huiveren bij de gedachte aan nieuwe luxe-appartementen of nieuwe toeristenaccommodatie. "Dit past in een trend die Bergen ontdoet van zijn karakter", beschouwt Joosse. "Dit kan een dorp de das omdoen."
Pin It
Bekeken: 2496x
Reclame