Reclame

De vijf jaar durende bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog liet ook in Bergen haar sporen en littekens, verhalen en herinneringen na. KunstNetTV sprak met de drieënnegentig jarige Hanny van Amerongen en met Gerrit Sijpheer, zoon van de verzetstrijders Cor en Hennie Sijpheer.

Cor en Hennie Sijpheer namen deel aan het verzet tijdens de bezetting van 1940 tot 1945, samen met andere moedige Bergenaren. Op het helpen van Joodse onderduikers stonden zware straffen, maar ondanks dat gevaar nam de familie Sijpheer meerdere onderduikers in huis. Cor Sijpheer schreef in de jaren 70 zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op en op basis van onder andere deze herinneringen schreef auteur Chris Houtman het scenario en gelijknamige boek Oorlog aan Zee. De Joodse onderduikster Hanny van Amerongen en Gerrit Sijpheer blikken terug naar die spannende tijd.

Wat herinnert Gerrit Sijpheer zich nog over de onderduikers aan de Notweg. Beiden waren nog jong tijdens de bezetting; Gerrit werd in 1942 geboren en Hanny was 10 jaar toen in 1940 de oorlog uitbrak. Welke invloed had deze periode op kinderen die toen opgroeide. In de korte documentaire De oorlog is nooit weg worden de interviews afgewisseld met historische beelden van Bergen tijdens de bezetting door de Duitsers en fragmenten uit de locatievoorstelling Oorlog aan Zee.

De documentaire De oorlog is nooit weg is dagelijks om 10.00 en 22.00 uur te zien bij Streekstad Centraal TV. Meer informatie over KunstNetTV is te vinden op de website. (foto: Beeldbank - Historische Vereniging Bergen)
Pin It
Bekeken: 2330x
Reclame