Het lijkt er op dat er mogelijk toch excuses gaan komen voor de situatie zoals die in augustus ontstond na publicatie van een artikel in het NHD waarin Ben Bijl met name OPA fractievoorzitter Victor Kloos beschuldigde van intimiderend gedrag en machtspolitiek. Het artikel zette, na de mislukte coalitievorming van D66, de toch al slechte verhoudingen in de raad extra op scherp. Als bonus werd nog wat olie op het vuur gegooid door beschuldigingen van racisme van een oud-fractieassistent van de ChristenUnie richting Kloos, OPA raadslid Jan Hoekzema en VVD fractievoorzitter John van der Rhee.
De gedragscode schrijft echter voor dat als raadsleden 'een probleem' met elkaar of elkaars uitingen hebben, zij elkaar daar op aanspreken in een debat, in een één op één gesprek of in een gesprek met de burgemeester. Tijdens de laatste verhitte raadsvergadering over het onderwerp werd afgesproken dat er 'hulp van buiten komt' en er onderzoek komt naar de oorzaken van de slechte verhoudingen.
Naar aanleiding van de gebeurtenissen zijn inmiddels gesprekken gevoerd en is er ook in het presidium over gesproken. In een vertrouwelijk gesprek met de burgemeester heeft Bijl aangegeven dat hij beter bekend had moeten zijn met de gedragscode en daar naar had moeten handelen. Ook gaf hij aan dat hij bereid is zijn excuses aan te bieden voor het niet volgen van de code. Daarover wil hij wel eerst in overleg met zijn fractie.
Het zaadje voor de escalatie werd al vlak na de laatste verkiezingen gelegd. Toen D66 de coalitiebesprekingen inging met OPA en VVD, vonden met name GroenLinks en BAS dat de VVD vanwege zetelverlies niet bij hoorde. De coalitievorming werd geblokkeerd en gekaapt door GroenLinks en een tweede ronde besprekingen kon beginnen. Die verliep ook uiermate stroef toen het er alle schijn van had dat deelname van de VVD op persoonlijke gronden werd geblokkeerd door BAS fractievoorzitter Ben Bijl. Het leidde tot verhitte discussies en een poging de gespreksverslagen openbaar te maken.